Svet 6

19.09.2024.

9:47

Ultimatum!

Vladimir Putin postavio je ultimatum po pitanju invazije na Ukrajinu, navodi Institut za proučavanje rata (ISW).

Izvor: Index.hr

Ultimatum!
EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

U analizi tog instituta  se navodi da je ruski predsednik postavio cilj da se postigne odlučna pobeda u Ukrajini do 2026. godine, pre nego što srednjeročne i dugoročne ekonomske i vojne ograničenosti značajno oslabe rusku sposobnost da nastavi svoje ratne napore u Ukrajini.

ISW se poziva na komentare koje je u nedelju izneo Kiril Budanov, šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, na međunarodnoj konferenciji održanoj u Kijevu.

Budanov je izjavio da će 2025. godina biti ključna za Rusiju u sukobu, jer će se suočavati s manjkom osoblja i problemima u vojnoj regrutaciji.

Prema nedavnoj analizi tink-tenka "Rand Korporejušn", ruske "taktike s visokim gubicima" u Ukrajini, kao i loše postupanje prema vojnicima, smanjili su spremnost vojnika da se bore, kao i poverenje javnosti u vojnu operaciju.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine izjavio je u utorak da je Rusija izgubila ukupno 635.880 vojnika otkako je invazija počela u februaru 2022.

Iako su te brojke verovatno preterane, značajni gubici koje je pretrpela ruska vojska naterali su Moskvu na drastičnije mere regrutacije kako bi se osiguralo da vojska Rusije ostane popunjena.

Navodi se da su neke lokalne vlasti, pa i one u Moskvi, donele uredbe o davanju značajne finansijske pomoći onima koji se dobrovoljno prijave za vojsku, što ISW vidi kao dokaz "rastućih troškova i poteškoća ruske vojske u nastavku regrutacije".

Budanov je dodao da je ukrajinska trenutna ofanziva na oblast Kursk, uz napade dronovima i projektilima na rusku teritoriju, takođe potkopala podršku ratu unutar Rusije i uništila mit o nepobedivosti zemlje.

"S prvim eksplozijama u Moskvi, taj je mit uništen na teritoriji Ruske Federacije", rekao je Budanov u nedelju. "To je glavno postignuće svih ovih napada velikog dometa."

Kao rezultat toga, Budanov je upozorio da se Putin sada suočava s vremenskim ograničenjem: mora ili da pokrene novu mobilizaciju, kao što je učinio u septembru 2022., ili da smanji intenzitet operacija u Ukrajini.

Neuspeh da se osigura pobeda u Ukrajini, dodao je, takođe će srušiti nade Moskve da će ostati globalna supersila u decenijama koja dolaze.

"Ovo su njihove procene. Ako ne postignu uslovnu pobedu do tada, u narednih 30 godina izgubiće priliku da budu supersila", rekao je Budanov. "Tada ostaju dve zemlje: Kina i SAD. A maksimum na koji Rusija može računati je regionalno vođstvo, što joj nije prihvatljivo."

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: