Svet 15

19.09.2024.

11:50

Rusi menjaju taktiku, krvava bitka na pomolu: "Ako oni ne umru, umreće naši vojnici"

Ruski vojnici poslati da napadnu ukrajinske položaje stigli su do groblja. Oko njih je uništeno selo Mihajlivka. Odozgo su ih posmatrali ukrajinski špijunski dronovi.

Izvor: Index.hr

Rusi menjaju taktiku, krvava bitka na pomolu: "Ako oni ne umru, umreće naši vojnici"
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Jedan vojnik je nestao ispod drveta, a drugi je potrčao prema kući oštećenoj granatama. U osmatračnici je nekoliko reči izgovorio major Oleksandr Fanagej.

Nekoliko sekundi kasnije, ukrajinski dron kamikaza pogodio je ruskog vojnika u pokretu. Snimci uživo pokazali su da je preživeo, ali mu je povređena leva noga. Vojnik je puzao prema travi i pokušao da izvadi zavoj iz svog zelenog ranca.

"Sigurno će umreti", predvideo je Fanageus. "Neprijatelj se ne trudi da evakuiše svoje ranjene", rekao je on za Gardijan.

Krvava bitka se nazire

Krajem prošlog meseca, ruske jedinice zauzele su rudnik u blizini Mihajlovke, u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck. Njihovo malo napredovanje bilo je deo velike ruske ofanzive koja je počela u februaru zauzimanjem Avdijevke. Cilj je bio da se uski deo teritorije proširi duboko na ukrajinsku teritoriju i zauzme 18 kilometara udaljen grad Pokrovsk.

Pokrovsk je logistička baza i važno transportno čvorište za ukrajinske oružane snage. Tu se ukršta nekoliko puteva i železničkih pruga. Bez njega će Kijevu biti teško da premesti vojnike, hranu i municiju na druge delove preopterećenog fronta – na primer, u grad Torek na istoku ili u Kurahov na jugu. Sudbina ovog grada usko je povezana sa sudbinom cele Donjecke oblasti.

Krvava bitka se nazire. Ruski vojnici su udaljeni samo deset kilometara. Stalno se čuje buka granata. Ruski ratni avioni su prošle nedelje uništili mostove u gradu i oko njega, pripremajući teren za budući napad. Jedan od porušenih mostova povezao je autoput T0504 sa obližnjim gradom Mirnogradom.

Druga bomba oštetila je most iznad železničke stanice u Pokrovsku, koji je sada zatvoren, kao i supermarketi, restorani i banke. Pokrovsk i Mirnograd su nekada bili dom za 100.000 ljudi. Većina ih je sada pobegla, a delovi su sablasno prazni. Bombe su pogodile mnoge zgrade u centru, uključujući i kancelariju ukrajinskog penzijskog fonda.

Rusi napadaju sa dve strane

Rusi napadaju sa dve strane. Oni su zauzeli grad Novohrodivku, dom za 18.000 ljudi, nakon što su se ukrajinski branioci povukli prošle nedelje, očigledno bez velike borbe. Ruske snage takođe napreduju sa jugoistoka, iz grada Ukrainska, koji su zauzele pre nekoliko dana. Severno od Mihajlivke, iza šume i pruge, nalazi se ukrajinski grad Selidove.

Sporo napredovanje Rusije ima visoku cenu ljudskih života. Sedeći ispred monitora, Fanagej, komandant artiljerije iz 15. brigade Zbora narodne garde, zumirao je stravične prizore. Šestoro mrtvih Rusa ležalo je pored niza starih grobova obeleženih plavim drvenim krstovima. Celo selo je njihovo groblje, reče major.

U protivtenkovskom jarku moglo se videti na desetine leševa. Oko njih je ležao mitraljez, šlemovi, zalihe... Jarak vodi od napuštenog rudnika Mihajlivka - čiji je rudarski točak još čitav - u sokak porušenih kuća.

"Tokom poslednje dve nedelje, ruski zamah je skoro stao. Uspeli smo da usporimo njihov napredak. Oni i dalje napreduju, ali sa manje snage", rekao je Fanagej.

Rusi su promenili taktiku

Rusi su promenili taktiku. Danas retko koriste oklopna vozila na bojnom polju punom dronova. Umesto toga, male grupe od 10 do 15 vojnika tajno napreduju pešice, danju i noću, koristeći različite rute. Ako ih ne otkriju, sastaju se na dogovorenom mestu i pokušavaju da probiju ukrajinske linije.

"Za Ruse je u pitanju kvantitet, a ne kvalitet", rekao je Fanagej.

Pre dve nedelje Rusi su u Mihajlivku poslali mehanizovani konvoj koji se sastojao od sovjetskog tenka T-72 i dva borbena vozila pešadije. Ukrajinski vojnici su otvorili vatru. Posada tenka - vozač, nišandžija i mehaničar - pobegla je i sakrila se u žbunje. Dron ih je dokrajčio. Ukrajinci su oterali tenk.

"Od neprijatelja odavno nismo dobili odgovarajuće oklopno vozilo", rekao je Stanislav, majorov zamenik.

Prema Stanislavovim rečima, Rusija napreduje jer ima znatno veću vojsku.

"Nemamo dovoljno municije. Za svaki projektil koji ispalimo, oni ispaljuju sedam. Ili više. Nedostaje nam pešadije", priznao je on.

"Situacija je malo bolja nego pre šest meseci (kada je američki Kongres blokirao isporuke oružja). Ali pri ovom tempu borbe, to nije dovoljno. Rusija je velika zemlja. Ona ima novac i resurse. Ona finansira vojsku novcem od nafte i gasa".

Bitka za Pokrovsk će vrlo verovatno biti vrhunac vojne kampanje Moskve ove godine. Pre deset godina, ruske snage su tajno zauzele istočne regionalne prestonice Donjeck i Lugansk. Politički i strateški cilj Vladimira Putina je da zauzme celu Donjecku oblast, kao i još tri ukrajinske pokrajine koje je "anektirao" 2022. godine. Stanislav je rekao da Rusi neće lako zauzeti Pokrovsk.

"Možemo da ga branimo", rekao je i dodao:

"Ako dobijemo dovoljno oružja, pobeda je moguća."

Fanagej je rekao da je optimista da Ukrajina i dalje može da pobedi, uprkos veličini protivnika. On je pomenuo precizan rad svoje iskusne artiljerije i dronova, kao i doprinos susednih brigada.

"Iza nas su tri godine rata. Ako dobijemo dovoljno oružja, pobeda je moguća."

A šta je sa Putinovim pretnjama da će upotrebiti nuklearno oružje? 

"Laže", odgovorio je komandant.

Oblaci sivog dima su se dizali iznad plavog neba u Mihajlovci. Ukrajinska granata pogodila je kuću. Zgrada je žestoko gorela. Od žitelja sela – koje je nekada bilo 1.300 – nije ostao niko. Jedine duše su ruski uljezi.

Da li komandant oseća kajanje što je ubio toliki broj vojnika?

"Ne. Oni su neprijatelji, oni su ovde da uzmu našu zemlju. Ako oni ne umru, naši vojnici će. Nikada nisam mislio da ću biti srećan da nekoga ubijem, ali ih mrzim", odgovorio je on.

Pročitajte još:

Rusi opkoljeni – sledi pokolj?

Stoltenberg o "zelenom svetlu" za napad na Rusiju: A Severna Koreja i Iran? Neće uvući NATO u rat...

Ogroman skandal u ruskoj vojsci: Dvojica vojnika poslala apel pre smrti VIDEO

Potres: Izveden veliki napad na Rusiju

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: