Svet 3

19.09.2024.

8:27

Zemlje koje se graniče sa Srbijom su u užasnom vrtlogu; Ovo je bez presedana

Mađarska se našla u epicentru vodenog vrtloga, a snažne oluje prete Italiji, dok broj žrtava poplava širom Evrope nastavlja da raste.

Izvor: Novosti

Zemlje koje se graniče sa Srbijom su u užasnom vrtlogu; Ovo je bez presedana
Tanjug/Maciej Krysinski/KG PSP via AP

Podeli:

Padavine bez presedana u protekle dve decenije u centralnoj Evropi, pogodile su i delove Poljske, Češke Republike, Rumunije i Austrije.

Najmanje 21 osoba izgubila je život, među njima i još jedan vatrogasac koji je stradao na dužnosti u južnoj italijanskoj provinciji Fođija.

On je bio član tima koji je na autoputu između San Severa i Tore Mađorea pomagao motorciklistima zaglavljenim u nevremenu.

Vlasti u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj upozoravaju na poplave narednih dana. Vrhunac vodenoga talasa očekuje se u mađarskom gradu Đeru večeras, zatim u petak, u Vacu, a u subotu popodne u Budimpešti. U gradovima na Dunavu, Baji i Mohaču, sprovode se vanredne mere zaštite prvog i drugog stepena.

Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, koji nalaže koordinisane mere zaštite za celu teritoriju zemlje, zahvaćenu vrhom poplavnog talasa, stupio je na snagu. Orban je izjavio da je u toku najteža faza zaštite, za koju se očekuje da će trajati do sledećeg četvrtka.

„Ovo je najteži period. Trajaće oko nedelju dana ili osam dana počev od danas - rekao je on. Evakuisano je 4.392 ljudi, a najugroženije oblasti trenutno su Pilišmarot, neki delovi autoputa 11 na severozapadu zemlje i ostrvo Margaret, kao i metro-stanica Baćanji skver u Budimpešti, gde stručnjaci za upravljanje vodnim resursima rade na skretanju toka vode. Nadam se da ta stanica metroa neće morati da bude zatvorena. Vojska, MUP i volonteri rade na zaštiti ugroženih oblasti u zapadnim delovima zemlje“, naveo je Orban.

Orbanov ukaz propisuje da aktivnosti u oblasti odbrane koordiniše ministar nadležan za odbranu od katastrofa, odnosno unutrašnjih poslova, Šandor Pinter, prenosi mađarski portal Indeks.

Za veći deo Italije izdata su upozorenja na jaku kišu, vetrove i poplave, prenosi BBC. Izveštaji ovore o poplavama u Peskari u centralnoj Italiji, dok savezna Meteorološka služba upozorava da će nevreme pogoditi severnu obalu regije Emilija-Romanja.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na sastanku Kriznog štaba u Vroclavu da je sa mesta do kojih bude stigao poplavni talas važno što pre poslati informaciju nadležnim službama. On je naveo da su gradovi južno od Vroclava već poplavljeni.

Više od 5.000 vojnika raspoređeno je radi pružanja pomoći ljudima u južnoj Poljskoj, uključujući 40.000 stanovnika evakuisanih iz grada Nise.

Na području od Rumunije do Poljske poplave su u gradovima nanele mulj i krhotine, rušeći mostove, potapajući automobile i pričinjavajući veliku materijalnu štetu domaćinstvima, koja se procenjuje na više milijardi dolara.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: