Svet 19

19.09.2024.

20:34

Uživo Žestoki udari; Najavljena osveta; Premijer poručio: Odmah napustite Liban VIDEO

Talas eksplozija zahvatio je Liban juče, dan nakon masovnih eksplozija pejdžera u kojima je poginulo 12 ljudi, a na hiljade njih je povređeno.

Izvor: B92.net

Žestoki udari; Najavljena osveta; Premijer poručio: Odmah napustite Liban VIDEO
Profimedia/ Nurettin Boydak / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

U jučerašnjem napadu eksplodirali su voki-tokiji boraca Hezbolaha, kao i solarni paneli na kućama. U novim eksplozijama poginulo je 20 ljudi, ali bi broj ranjenih i ubijenih mogao da poraste. Više od 450 ljudi je ranjeno. Za eksplozije je odgovoran Izrael, koji je najavio početak "nove faze rata".

Preliminarna istraga je otkrila da su stotine pejdžera koji su eksplodirali širom Libana unapred programirani da se detoniraju, rekao je bezbednosni izvor za AFP. Izvor tvrdi da podaci pokazuju da su uređaji sadržali eksplozivne materije postavljene pored baterije.

Sve najnovije vesti o situaciji u Libanu pratite na blogu UŽIVO
 

Uživo

20:32

Dejvid Lemi poručio Britancima da napuste Liban

20:16

Španija: Opasnost od eskalacije je porasla

Špansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad na pejdžer, rekavši da je to kršenje međunarodnog humanitarnog prava i pretnja regionalnoj stabilnosti.

"Pozivamo na uzdržanost od svih aktera", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Neophodno je izbeći dalju eskalaciju nasilja i opasnost od otvorenog rata sa nesagledivim posledicama", dodaje on.

18:42

"Neprijatelj će se suočiti sa fer kaznom, odakle očekuje i ne očekuje", rekao je Nasralah. Dok se on obraćao Izrael i Hezbolah su razmenjivali vatru duž granice.

18:39

Hezbolah se zarekao: Nećemo im dati da vrate stanovništvo na sever

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah obećao je danas da će njegova organizacija sprečiti Izrael da vrati izraelske građane raseljene iz pograničnog područja na severu.

"Cilj otpora je da spreči neprijatelja da ostvari svoje ciljeve. Njegov najnoviji cilj je povratak naseljenika u njihove domove na sever okupirane Palestine", rekao je Nasralah

17:21

"Izrael će se suočiti sa razornim odgovorom"

Izrael će se suočiti sa "razornim odgovorom osovine otpora", poručio je zapovednik iranske Revolucionarne garde šefu Hezbolaha, prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA.

17:21

Ubijena dva izraelska vojnika

Dva izraelska vojnika ubijena su u blizini granice s Libanom, saopštila je izraelska vojska.

16:56

"Bez obzira na sve nećemo prestati da podržavamo otpor u Gazi"

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah govori o tome kako nameravaju da odgovore Izraelu.

"U ime svih onih koji su izgubili članove porodice ili su povređeni, u ime svih onih koji su se borili u korist Gaze, poručujemo Netanjahuu i Galantu, neprijatelju, da libanski front neće nestati dok se agresija na Gazu ne završi", naveo je on.

"Jasno kažem: bez obzira na posledice, bez obzira na žrtve, bez obzira na scenarije, nećemo prestati da podržavamo otpor u Gazi i na Zapadnoj obali i sve povređene na okupiranim teritorijama", dodao je on.

On tvrdi da su ovonedeljni napadi širom Libana bili usmereni na podrivanje infrastrukture militantne grupe. On ističe da je "izraelski neprijatelj" planirao napade kako bi izazvao podele u Hezbolahu.

On je potvrdio da najviši zvaničnici Hezbolaha nisu nosili model pejdžera koji je eksplodirao.

"Naša infrastruktura nije uzdrmana", rekao je on, naglašavajući da je umesto toga "snažna, moćna, koherentna i da je ne može uzdrmati takav napad".

"Neprijatelj je rekao da ono što se dogodilo nije poljuljalo našu veru, odlučnost, spremnost ili infrastrukturu. Naprotiv, učinilo nas je odlučnijim, jačim i nepokolebljivijim. Ako je cilj Izraela bio da nas odvoji od onoga što se dešava u Gazi, on je propao", rekao je on.
 

16:56

Panika među civilima; Izraelski ratni avioni iznad Bejruta

16:43

Izrael probio zvučni zid?

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: