Svet 8

18.09.2024.

23:36

Spremni za državni udar: Rusi će ih "zbrisati"?

Moskva je platila i obučila grupu pobunjenika koji imaju za cilj da sruše prozapadnu vladu Jermenije ranije ove godine, rekli su jermenski tužioci, ali su lokalne snage bezbednosti na vreme ispratile navodnu zaveru.

Izvor: Index.hr

Spremni za državni udar: Rusi će ih "zbrisati"?
EPA-EFE/NIKOLETTA STOYANOVA

Podeli:

Istražni komitet Republike Jermenije saopštio je danas da će sedam osoba biti optuženo za "pripremu uzurpacije vlasti upotrebom nasilja i pretnji nasiljem za preuzimanje vlasti".

Šest Jermena su se zaverili protiv jermenske vlade

Prema zvaničnim izjavama, šestorica Jermena su regrutovana na tromesečnu obuku u Rusiji i isplaćena im je mesečna plata od 220.000 rubalja (2.377 dolara). Oni su takođe, kako se navodi, prošli provere prošlosti i poligrafske testove kako bi utvrdili njihovu lojalnost, pre nego što su prebačeni u vojnu bazu "Arbat“ u Rostovu na Donu, na jugu Rusije.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Odnosi između Jermenije i njenog istorijskog saveznika Rusije pogoršali su se otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, kada je ta južnokavkaska zemlja zamrznula svoje članstvo u vojnom savezu ODKB, poslala humanitarnu pomoć Kijevu i održala zajedničke vežbe sa američkim snagama.

Rusija je optužila EU

U isto vreme, dugogodišnji rival Jermenije Azerbejdžan uspostavio je bliže veze sa Kremljem, pri čemu je predsednik Ilham Alijev vodio prijateljske razgovore sa predsednikom Vladimirom Putinom u Bakuu prošlog meseca. Moskva je optužila EU da se meša u njenu samoproglašenu sferu uticaja potpisivanjem sporazuma o partnerstvu sa jermenskom vladom.

Od ruskih graničara, koji su bili stacionirani u Jermeniji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, zatraženo je da se povuku ranije ove godine.

Jermenski premijer: Ostajemo orijentisani na Zapad

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je za Politiko u septembru 2023. da ruska mirovna misija u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha nije ispunila svoju ulogu. Samo nekoliko dana kasnije, ruske snage nisu intervenisale kada je Azerbejdžan pokrenuo novu ofanzivu u enklavi, što je izazvalo masovni egzodus celokupnog jermenskog stanovništva.

Govoreći ranije danas, Pašinjan je obećao da će se orijentacija Jermenije ka Zapadu nastaviti. "Ako vidimo i najmanju realnu mogućnost da postanemo punopravni član Evropske unije", rekao je, "taj trenutak nećemo propustiti".

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: