Svet 0

18.09.2024.

19:49

Kinezi objavili snimak: Vojni avion presreo australijski špijunski, umalo se sudarili VIDEO

Narodnooslobodilačka armija objavila je snimak incidenta iz 2022. godine, na kojem se vidi kako kineski borbeni avion J-16 presreće "neprijateljski" australijski osmatrački avion P-8 Posejdon.

Izvor: Index.hr

Kinezi objavili snimak: Vojni avion presreo australijski špijunski, umalo se sudarili VIDEO
EPA/Guang Niu

Podeli:

Osmatrački avion  Posejdon je obavljao rutinsku patrolu u međunarodnom vazdušnom prostoru, prenosi ABC.

Tokom susreta iznad Južnog kineskog mora, kineski avion je doleteo blizu australijskog aviona, ispalivši signalne rakete, a zatim skrenuo ispred njega i ispustio "senku" na putu, koja je uključivala aluminijumske fragmente ugrađene u motor P-8.

Više od dve godine nakon "opasnog" presretanja, kineska vojska je emitovala video snimak događaja kao deo dokumentarnog filma Narodnooslobodilačke vojske, u kojem je pilot J-16 opisao kako se suočava sa "jakim neprijateljem, teškim protivnikom" i rekao da nije bio uplašen.

Prema propagandnom filmu Narodne oslobodilačke vojske prikazanom na kineskoj državnoj televiziji, na australijski avion je takođe ispaljena "infracrvena svetleća bomba", iako Ej-Bi-Si nije mogao da potvrdi ovu tvrdnju.

Ministarstvo odbrane Australije saopštilo je da je upoznato sa neproverenim video snimkom koji navodno prikazuje incident iz 2022. godine i naglasilo da Australija decenijama sprovodi aktivnosti pomorskog nadzora u regionu "u skladu sa međunarodnim pravom".

Opis akcije kineskog pilota

U video snimku na kineskom jeziku, pilot Narodnooslobodilačke vojske govorio je o tome kako je prišao "sa strane (australijske letelice) i malo se nagnuo napred da bi mogli direktno da ga vide".

"Postepeno se približavam, terajući ga da se udaljava od naše granice“, rekao je kineski pilot.

"Nakon što sam to uradio, promenio je kurs, nastavio da kruži, vraćajući se ka našim teritorijalnim vodama", kaže on. "Suočen sa jakim neprijateljem, teškim protivnikom, ne smete se plašiti – pobedite neprijatelja na nebu, sada to bolje razumem."

Pilot Narodnooslobodilačke vojske tada je citirao vojnu izreku – "Ko je hrabriji kad se sretne na uskom putu, pobediće".

Ubrzo nakon incidenta, koji se dogodio 26. maja 2022, australijski premijer Entoni Albanez osudio je akcije kineske vojske i otkrio da je Australija "izrazila svoju zabrinutost odgovarajućim kanalima".

Podaci o praćenju letova koje je ABC prikupio 2022. godine pokazali su da je avion RAAF-a uključen u incident bio P-8 Poseidon A47-008, koji je poleteo iz vazdušne baze Klark na Filipinima ka međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Australijska vojska nije rekla da li je video autentičan

Australijska vlada se uzdržala od osude kineske odluke da objavi snimak.

"Imamo česte interakcije sa mornaricom Narodnooslobodilačke armije, imamo dijalog sa Kinom", rekao je ministar odbrane Ričard Marles.

Ranije je portparol ministarstva odbrane odbio da kaže da li vlada veruje da je novoobjavljeni video autentičan, ali je u saopštenju naglasio da "Australija očekuje da sve zemlje upravljaju svojim vojnim snagama na profesionalan i bezbedan način".

"Odbrana je upoznata sa neproverenim objavama na društvenim mrežama koje navodno prikazuju borbeni avion Narodnooslobodilačke vojske i Vazduhoplovnih snaga kako presreće pomorski patrolni avion P-8 Posejdon", navodi se u saopštenju.

"Oružane snage Australije decenijama sprovode aktivnosti pomorskog nadzora u tom regionu i to rade u skladu sa međunarodnim pravom", dodaju. "Ove aktivnosti čine deo dugogodišnjeg doprinosa Australije regionalnoj bezbednosti i stabilnosti", dodaje se.

"Oružane snage Australije će nastaviti da ostvaruju pravo na slobodu plovidbe i preletanja u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora", navodi se u saopštenju.

"Ovo je bilo izuzetno opasno"

Opozicioni političar, poznat i kao ministar odbrane vlade u senci, Endru Hejsti, rekao je da, ako je snimak Narodnooslobodilačke armije autentičan, pokazuje koliko je australijsko osoblje bilo srećno da izbegne povrede ili moguću smrt tokom sukoba u vazduhu 2022.

"Ovo ponašanje je bilo izuzetno opasno, izuzetno rizično i moglo je da dovede do katastrofalne štete na našim avionima i da ugrozi živote našeg osoblja", rekao je on.

"Ovo je ponašanje koje se mora osuditi, ne samo između vojski već i na najvišem nivou, naš premijer treba da postavi ovo pitanje kada se sastaje sa predsednikom Sijem, treba da obrati pažnju na to kada ima direktne razgovore."

"Ovo nisu postupci prijatelja, ovo nije jezik prijatelja, u stvari, ovo samo pokazuje australijskom narodu zašto imamo deficit poverenja sa Pekingom. Ako se tako ponašaju prema svojim prijateljima, ne želim da zamisle kako se ponašaju prema svojim neprijateljima", dodao je on.

Pročitajte još:

Zapažen je "upad"... Japan veoma zabrinut

Uočen američki "P-8A Posejdon"; Hitno dignuti borbeni avioni

Nova glavobolja za Zapad: Iranski predsednik ide kod Putina i Sija na samit

Kuva u Tajvanskom moreuzu: Nemački ratni brodovi rešeni da prođu, Kina preti

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: