Svet 0

18.09.2024.

23:52

Ogroman skandal u ruskoj vojsci: Dvojica vojnika poslala apel pre smrti VIDEO

Ruska vojska je potresena skandalom koji je eskalirao smrću dva operatera dronova.

Izvor: Index.hr

Ogroman skandal u ruskoj vojsci: Dvojica vojnika poslala apel pre smrti VIDEO
Profimedia

Podeli:

Telegram kanali objavili su apel vojnika Sergeja Gricaija, poznatog kao Ernest, i Dmitrija Lisakovski, poznatijeg kao Gudvin, u kojem su naveli da su prebačeni u jurišne odrede zbog sukoba sa komandom.

Nedugo zatim, obojica su poginuli tokom borbenih zadataka.

Ko su Malofejev i Đumin?

Ernest i Gudvin su bili deo propagandne Telegram mreže ruskih nacionalista, koji se tokom rata nisu ustručavali u napadima na vojno rukovodstvo.

To je mreža koja je podržavala Prigožina i generala Surovikina.

Takođe se veruje da imaju političku podršku Konstantina Malofejeva i Alekseja Djumina, dvojice moćnih ljudi za koje se veruje da su u sukobu sa vojnom elitom.

Malofejev je poznati ruski milijarder, za koga se veruje da je sponzorisao "Rusko proleće" na istoku Ukrajine 2014. godine. Njegov nekadašnji PR Aleksandar Borodaj postao je prvi vođa tzv Donjecke Narodne Republike, a za ministra odbrane postavljen je šef službe bezbednosti Igor Girkin.

Zbog toga je Malofejev bio jedan od prvih Rusa koji je bio obuhvaćen zapadnim sankcijama.

Aleksej Djumin je donedavno bio guverner Tulske oblasti, a odnedavno je i sekretar Državnog saveta.

Analitičari smatraju da se time želi ojačati institucija Državnog saveta, a već neko vreme se šuška da je on izbor ruskih elita za novog predsednika Rusije posle Putina. Takođe se veruje da ima veliki uticaj u FSB.

Optužbe na račun komande

Sve u svemu, reč je o izuzetno politički moćnim ličnostima koje verovatno stoje iza mreže propagandnih Telegram kanala ruskih nacionalista. Ernest i Gudvin su bili veoma poznati u ovim krugovima i zbog toga je slučaj napravio veliku buku.

U poslednje vreme, Ernest i Gudvin optužuju svog komandanta za trgovinu drogom, krađu i sabotažu. Sve ovo je emitovano na raznim Telegram kanalima koji imaju veliki uticaj u ruskoj javnosti. Kako je skandal počeo da se širi društvenim mrežama, ministarstvo i Generalštab su situaciju shvatili veoma ozbiljno.

Nakon optužbi, oni su prebačeni u jurišne jedinice

Ubrzo nakon toga, Gudvin i Ernest su prebačeni u jurišne jedinice. U ovom ratu, operateri dronova često bivaju prebačeni u pešadiju, nakon čega često ginu u borbi.

Dakle, komandanti nisu morali posebno da opravdavaju svoj potez. Takve situacije su se dešavale i u ukrajinskoj vojsci, ali su Oružane snage Ukrajine odvojile operatere bespilotnih letelica u posebnu kategoriju i tako rešile taj problem. Ruska strana to nije uradila.

Kao što smo pomenuli, radi se o sukobu sa komandantom puka. Gudvin je optužio jednog komandanta da radi za zapadne obaveštajne službe jer namerno naređuje gađanje vojnih ciljeva koji nisu u skladu sa onim što Gudvin veruje da bi trebalo da budu gađani.

Nije to bio prvi put da se sam Gudvin našao u takvoj situaciji. Još 2014. godine, kada je prestao da radi kao advokat u Moskvi i došao u Donbas „da se bori za Novorosiju“, ušao je u sukob sa vlastima DNR, nakon čega je završio u zatvoru. Slično se ponašao i poznati Igor Girkin (Strelkov), koji je takođe često ulazio u sukobe sa lokalnim vlastima i komandantima.

Sukob između Rusa i DNR

To je u suštini sukob vlasti i komandanta DNR sa vojnim licima koja dolaze iz Rusije. Na Telegram kanalima se ističe da je komandant puka Ukrajinac, odnosno "čovek DNR", a da su poginuli vojnici iz Rusije.

Ruski vojnici se s vremena na vreme žale da ih komandanti i vojnici iz Donjecka tretiraju kao građane drugog reda šaljući ih u najopasnije i najneizvesnije misije. Istovremeno, jedinice DNR se smatraju među najspremnijim i najmotivisanijima. Nastupaju u pravcu Pokrovskog.

Čim je počela konfrontacija unutar armije DNR, operacija u pravcu Pokrovskog je prestala, odnosno prilično je utihnula.

Ovo takođe stvara veliki problem na nivou svih ruskih snaga koje deluju na ukrajinskoj teritoriji. Naime, glavni kontingent koji sada popunjava kadar čine regrutovani kriminalci i vojnici po ugovoru, dakle nestručni kadar.

Ukrajinska vojska imala je sličan problem krajem prošle godine, kada su se redovi popunili nemotivisanim, naknadno mobilisanim kadrovima. Ipak, i pored svih ovih problema, ruska komanda je uspešno izgradila sistem kontrole ovih kontingenata. On je prilično surov i dozvoljava komandantu da se ponaša veoma slobodno prema svojim potčinjenima, ali je postigao određene rezultate.

Sistemski problem 

Upravo zbog toga su kritike komandanata koje se šire Telegram kanalima veoma problematične.

Ako se na osnovu pritužbi vojnika pokrene smena ili neposlušnost komandantima, ceo sistem kontrole bi mogao da se uruši. To bi u najmanju ruku dovelo do smanjenja borbene efikasnosti i discipline, a u najgorem slučaju do formiranja raznih oružanih bandi, koje bi mogle da nastave da deluju u ruskim gradovima i posle fronta.

Za rusku vojsku, kao i za vojnu i političku elitu Rusije, problematično je što opet glavne kritike dolaze iz istog propagandnog kruga ruskih nacionalista koji vode Telegram kanale.

Upravo su oni podržali Prigožina tokom vojne pobune i podigli paniku tokom ukrajinske ofanzive u Kurskoj oblasti. Ova mreža sistematski podstiče sva neslaganja i probleme u vojsci i ruskom društvu. Poslednje neslaganje je odnos između vojnika i komandanata.

Šta je u pozadini?

Kao što smo već pomenuli, veruje se da ovu mrežu kontrolišu Malofejev i Djumin, koji su u sukobu sa vojnom komandom. Nakon smene Sergeja Šojgua, ova mreža je aktivno podržala Djumina za ministra odbrane u proleće. Takođe, proširila se priča da će upravo Djumin uspešno odbiti ukrajinsku ofanzivu u Kurskoj oblasti. Treba zapamtiti da akcijama u Kurskoj oblasti upravlja FSB, a ne vojska. Međutim, takve glasine su brzo demantovane.

Ohrabrena smenom Šojgua, ova mreža nastavlja da deluje u cilju smene generala Gerasimova i drugih komandanata. Ovi procesi se veoma pomno prate i u Ukrajini i na Zapadu, gde se mreža ruskih nacionalista vidi kao „saveznici“ u borbi protiv političkog rukovodstva Ruske Federacije. Ovo može izgledati iluzorno, ali svakako utiče na neke odluke Zapada i Ukrajine.

Destabilizacija koja je tek u povoju

Na primer, ovakvi sukobi unutar ruskog društva svakako utiču na odluku Ukrajine da nastavi borbe jer se očekuju novi nemiri unutar Rusije.

Osim toga, ako Ukrajina dobije mogućnost da koristi zapadne rakete protiv ciljeva na ruskoj teritoriji, očekuje se da će to izazvati novu konfuziju među ruskim nacionalistima, što će izazvati dalje nemire u vojsci.

Međutim, potencijalni procesi destabilizacije su trenutno tek u povojima i Kremlj može da ih zaustavi vrlo brzo tako što će naglo pojačati kontrolu nad informacionim prostorom.

S druge strane, Kremlj dosad nije rešavao probleme čim se pojave, već ih je odlagao dok situacija ne eskalira, kao u slučaju Vagnerove pobune.

Pročitajte još:

Zaharova zagrmela: "Problem nisu crvene linije, nego zdrav razum"

Ukrajina: Ruska kontraofanziva je zaustavljena

Kulja bes; "Šta radite..."; Pogođeni S-300 i S-400?

Putin aktivirao "leteći Černobilj"; Otkriveno lansirno mesto FOTO/VIDEO

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: