Svet 0

18.09.2024.

19:19

"Potreban snažan odgovor": Putin "ućutkao" NATO?

NATO mora da ponudi "snažan, koordinisan" odgovor na incidente u kojima ruske rakete ili bespilotne letelice lansirane ka Ukrajini narušavaju vazdušni prostor alijanse, izjavio je u sredu rumunski ministar odbrane Angel Tilvar.

Izvor: Jutarnji.hr

"Potreban snažan odgovor": Putin "ućutkao" NATO?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Istočne zemlje članice NATO-a, čiji su se ministri odbrane sastali u Bukureštu u sredu, više puta su govorile da su aktivnosti Rusije u crnomorskom regionu izvor duboke zabrinutosti.

Ruske bespilotne letelice srušile su se ranije ovog meseca nakon što su ušle u vazdušni prostor članica NATO-a, Rumunije i Letonije, što je izazvalo pozive na zajedničku akciju za suzbijanje ruskog kršenja vazdušnog prostora.

Ukrajina je prošle nedelje optužila Rusiju da koristi strateške bombardere za gađanje civilnih brodova koji prevoze žito u raketnom napadu u Crnom moru u blizini Rumunije, što je dodatno podigalo tenzije između Moskve i NATO-a.

"Zemlje (članice organizacije) B9 su duboko zabrinute zbog višestrukih upada ruskih dronova i projektila u vazdušni prostor NATO-a u Poljskoj, Rumuniji, Letoniji, kao i zbog eskalacije tenzija na istočnom krilu NATO-a“, rekao je Tilvar novinarima, pozivajući se na regionalnom grupisanju članica Alijanse.

"Zbog toga je potreban snažan, koordinisan odgovor na nivou Alijanse, kao i primena rotacione PVO i integrisanog protivraketnog modela što je pre moguće.

Zamenik ministra odbrane Poljske Pavel Zalevski rekao je da će sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO u oktobru morati da bude posvećen pitanju uništavanja dronova koji ulaze u saveznički vazdušni prostor.

"Potvrdili smo hibridne napade na saveznike kao i učešće Belorusije u ruskim akcijama", dodao je Zalevski.

Rumunija deli granicu dugu 650 kilometara sa Ukrajinom, a ostaci ruskih dronova su u nekoliko navrata zalutali na njenu teritoriju. Rumunska teritorija je blizu ukrajinskih rečnih luka na Dunavu, koje su česte mete ruskih napada.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: