Svet 16

18.09.2024.

14:55

Kulja bes; "Šta radite..."; Pogođeni S-300 i S-400?

Eksplozija u ruskom gradu Toropecu izazvala je slabiji potres, a ceo grad je evakuisan nakon ukrajinskog napada bespilotnim letelicama na skladište oružja.

Izvor: Večernji list

Kulja bes; "Šta radite..."; Pogođeni S-300 i S-400?
Profimedia

Podeli:

Nakon snažne eksplozije izbio je požar.

Irina, jedna od stanovnica grada, izjavila je za Rojters da su članovi njene porodice evakuisani iz Toropeca. "Požar je započeo s eksplozijama", rekla je Irina.

Eksplozija je izazvala bes među stanovnicima, koji nisu štedeli reči kritike na račun ruskih vlasti.

"Zašto municija nija bila pod zemljom?! Šta radite???? U Kudinu su kuće raznesene! Zašto šuma gori i nema nikoga... kakav je ovo nemar!!!!" napisala je jedna žena.

Izvor iz ukrajinske Službe državne bezbednosti potvrdio je za Rojters da je napad dronom uništio skladište u kojem su se nalazile rakete, vođene bombe i municija.

Ukrajinska vlada za sada nije komentarisala ovaj incident.

Veličina glavne eksplozije, prikazana u nepotvrđenom videu na društvenim mrežama, odgovara snazi od 200 do 240 tona visokog eksploziva, prema proceni Džordža Vilijama Herberta sa Instituta za međunarodne studije Midlebari Monterej, u Kaliforniji.

Nakon eksplozije, na ruskoj društvenoj mreži VK počele su da stižu poruke podrške iz drugih delova zemlje, kao i ponude za pomoć ljudima koji beže iz grada.

Mnogi su pitali stoje li zgrade na određenim adresama. "Ljudi, zna li iko što se dogodilo sa selom Kudino??? Rekli su mi da od naše kuće ništa nije ostalo", napisala je jedna žena. Druga je odgovorila: "Tamo je užas."

Kudino je selo smešteno 4,5 km severoistočno od Toropeca.

Neki ratni blogeri izrazili su sumnju u to da su dronovi mogli da izazovu tako velike eksplozije u onome što se smatralo visoko utvrđenim objektom, zbog čega se na Telegram kanalima tvrdi da je Ukrajina tu bazu gađala HIMARS raketama.

Državni mediji Rusije pak izveštavaju da su Oružane snage uništile 54 drona koji su napali pet ruskih regiona tokom noći, bez spominjanja Tvera, gde se eksplozija dogodila.

Ukrajinski izvori navode kako su tamo bile uskladištene rakete, uključujući S-300, S-400, "Iskander" i KN23 – ali to nije moguće nezavisno proveriti.

Ukrajina je objavila i da je ovo najveće skladište municije koje je uspela da pogoditi tokom celog rata.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: