Svet 0

18.09.2024.

13:57

Stručnjak upozorava: Ovo je tek početak

Bivši obaveštajac i šef operative u hrvatskoj Spoljno-obaveštajnoj agenciji SOA-i Ante Letica smatra da je jučerašnji masovni napad na Hezbolah samo početak.

Izvor: Index.hr

Stručnjak upozorava: Ovo je tek početak
Tanjug/AP Photo/Bassam Masri

Podeli:

U masovnoj eksploziji pejdžera u Libanu, mahom u delovima koji su pod kontrolom militantne grupe, poginulo je najmanje 12 ljudi dok je preko 4.000 povređeno.

Za sada se pretpostavlja da iza napada stoji Izrael.

"Ovo je akcija koja je sigurno trajala dugo i dugo je planirana. Rezultirala je vrlo ozbiljnim napadom na strukturu Hezbolaha u Libanu. Ima puno mrtvih, ranjenih, iskasapljenih. Ako ostavimo po strani empatiju, radi se vrlo okrutnom, beskompromisnom ratu Hezbolaha i Izraela. Taj rat traje dugo, a ovo je šamar Hezbolahu i njihovom vođstvu, ali i Iranu i svim strukturama koje deluju na tom području", kazao je Letica.

On smatra i da je reč tek o početku, koji će rezultirati drugim akcijama "o kojima ćemo, nažalost, tek pričati". 

Komentarišući da bolnice u Libanu nisu mogle da prime sve ranjene, njih 4.000, Letica je kazao da se paravojni Hezbolah do sada uspešno suprotstavljao Izraelcima kao i da je ovaj napad vrlo oštar i direktan udarac na sposobnost Hezbolaha.

Hezbolah, Iranci i Sirijci svesni su, kako objašnjava, nadmoći izraelske obaveštajne zajednice, vojske i specijalnih službi. Sigurni su da ih Izraelci kontrolišu preko mobilnih telefona i drugih sredstava i da na neki način biraju i ciljeve.

Zato su prešli na pejdžere. Onda su Izraelci su verovatno ušli u jedan deo lanca proizvodnje, distribucije i prodaje i napravili diverziju koja je stvarno filmska, objasnio je Letica.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: