Svet 1

18.09.2024.

10:27

Spremaju se za najgore – čeka se pik

Budimpešta se priprema za rekordne vodostaje i zatvorila je Margaret ostrvo, odmaralište sa hotelima i restoranima.

Izvor: Index.hr

Spremaju se za najgore – čeka se pik
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

U gradovima Višegrad i Sentandreja, severno od Budimpešte, vlasti su postavile mobilne brane kako bi ograničile poplave iz Dunava.

U Slovačkoj, ministar životne sredine Tomaš Taraba rekao je da je vodostaj Dunava tokom noći dostigao blizu 10 metara i da vodostaj neće pasti tako lako.

On je dodao da se šteta prouzrokovana poplavama širom zemlje procenjuje na oko 20 miliona evra.

Vroclav se priprema za vrhunac vodostaja: "Roditelji i deca pune vreće peska"

Treći najveći poljski grad, Vroclav, priprema se za vrhunske vodostaje na rekama Odra i Bistrica.

U severnom predgrađu, 44-godišnji IT programer Mihal Nakievič jedan je od desetina volontera koji pomažu timovima hitne pomoći da slažu džakove sa peskom na obalama Bistrice.

"Video sam i roditelje i decu kako pomažu u nasipanju peska. Video sam čak i petogodišnjake i šestogodišnjake, tako da je to bio pravi tim", rekao je on.

"Mislim da hitne službe nemaju dovoljno osoblja, tako da svaki par ruku pomaže."

Gradski zoološki vrt pozvao je volontere da pomognu u punjenju vreća sa peskom kako bi se zaštitila staništa životinja, a zaposleni i volonteri počeli su da premeštaju neke od 450.000 knjiga iz arhive glavne gradske crkve na gornje spratove zgrade Arhiepiskopskog arhiva.

Poljska ministarka finansija i regionalnog razvoja Katažina Pelčinska-Naleč rekla je da će 390 miliona evra iz fondova Evropske unije za Poljsku biti preusmereno na rekonstrukciju, dok će dodatnih 800 miliona evra potencijalno biti izdvojeno za izgradnju nasipa, rezervoara i brana.

Pročitajte još: 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: