Svet 16

18.09.2024.

9:33

Zelenskom su rekli: Ne! Sada će se kuvati u "kotliću"?

Američki portal Politiko objavio veliku analizu ukrajinskog upada u rusku Kursku oblast, otkrivajući da se predsednik Ukrajine s tom odlukom zapravo kockao, jer su se tom napadu protivili svi.

Izvor: Politico, E-viral news

Zelenskom su rekli: Ne! Sada će se kuvati u "kotliću"?
Profimedia

Podeli:

Podseća se da je Kijev početkom avgusta prebacio na hiljade svojih vojnika sa svoje severne granice na rusku teritoriju u Kurskoj guberniji, sa ciljem da smanji intenzitet ruskog vojnog pritiska na Ukrajince na unutrašnjim borbenim pravcima.

Iako je ukrajinski predsednik tvrdio da je on sproveo operaciju u Kursku kao deo "plana pobede" koji će ovog meseca dostaviti američkoj vladi, od koje zapravo zavisi ishod rata, prema najnovijem izveštaju američkog izdanja Politiko, Zelenski je zapravo branio izdavanje naređenja da se napadne Rusija.

Taj portal je zatim citirao bezbednosne izvore Ukrajine, i napisao: "Mnogi ukrajinski vojni lideri, poput Valerija Zalužnog, bivšeg komandanta ukrajinskih oružanih snaga, koji je sada ambasador zemlje u Engleskoj, protivili su se planu Zelenskog da napadne Kursk."

A zatim su nastavili: "I drugi visoki zvaničnici koji se protive operaciji Zelenskog uključuju Emila Iškulova, komandanta 80. vazdušno-jurišne brigade Ukrajine, veoma cenjenog komandanta. On je smenjen u julu usred protesta visokih oficira koji su želeli da on ostane na funkciji."

U vreme smene Iškulova, ukrajinski vojni komandanti izjavili su u protestnom video snimku: "Ne razumemo zašto komandante koji imaju autoritet među ljudstvom i imaju uspešan borbeni dosije i iskustvo u velikom ratu, ne vole najviši rukovoduici oružanih snaga ".

Ali, prema izveštaju Politika, jedan od glavnih razloga, ili možda "jedini razlog" za smenu Iškulova, bilo je njegovo protivljenje "kockanju" Zelenskog da napadne Kursk.

U vezi s tim, nastavlja se dalje, dva visoka ukrajinska vojna zvaničnika, čiji identitet nije otkriven, izjavila su za Politiko da je razlog Iškulovovog protivljenja napadu na Kursk bio je taj što je operacija ličila na opasno kockanje i moguće velike žrtve.

Američki portal zatim ističe da je, dok se protivio napadu na Kursk, Zalužni rekao predsedniku Ukrajine da čak i ako ukrajinske snage uspeju da zauzmu Kursk, ova operacija nema jasnu budućnost.

S tim u vezi, ukrajinski zvaničnik je rekao za Politico: "Zalužni uvek pita šta ćemo da radimo nakon zauzimanja Kurska, a Zelenski uvek ostaje bez odgovora na njegova pitanja. Prema Zalužnom, napad na Kursk je izgledao kao kocka."

Taj stav koji ima Zalužni, navodi se dalje, ima i Zapad. "Mnogi veruju da ukrajinske snage mogu biti zarobljene u Kursku i da će se na kraju tok rata promeniti na štetu Ukrajine", piše Politiko.

Međutim, sada je situacija takva da ruske snage napreduju ka Pokrovsku, najvažnijoj komunikacionoj ruti između Donjecka i Zaporožja, a ukrajinske snage su poslate u Kursk.

Ali, Zelenski je na godišnjem sastanku na Jalti tvrdio da se situacija u Donjecku vraća u normal, dodajući da se poslednjih nedelja situacija u regionu Donjecka i Pokrovska popravlja.

Nedavno je američki Njujork tajms objavio da je Ukrajina prošle nedelje poslala još vojnika da brane linije oko Pokrovska.

Rusija se uzdržala od direktnog napada na grad kako bi gađala njegov jug kako bi proširila front i zapretila da će opkoliti ukrajinske snage između Pokrovska i grada Korahova. Polukrug koji je Rusija stvorila u ovoj oblasti je taktika poznata kao "kotlić".

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: