Svet 39

18.09.2024.

23:47

Rat – dan 938: Eksplozija za eksplozijom; Izdato upozorenje; Nove pretnje za Ruse

Rat u Ukrajini – 938. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 938: Eksplozija za eksplozijom; Izdato upozorenje; Nove pretnje za Ruse
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Odbijanje rukovodstva NATO-a da uzme u obzir izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o posledicama mogućih napada na Rusiju zapadnim oružjem jeste opasan i kratkovid korak, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sistemi protivvazdušne odbrane angažovani su na periferiji Kijeva u pokušaju da odbiju napad ruske bespilotne letelice.

Završeno

23:26

Eksplozije u Zaporožju

Više eksplozija odjeknulo je večeras u gradu Zaporožju, izvestio je dopisnik Ukrinforma.

U gradu je izdato upozorenje na vazdušni napad.

Lokalne vlasti zatražile su od građana da ostanu u skloništima.

Drugi detalji za sada nisu poznati.

23:10

Snažan udar Ukrajinaca

20:07

Ukrajinski napad prouzrokovao manji potres

Napad ukrajinske bespilotne letelice na veliko skladište oružja u ruskom mestu Toropec izazvao je eksploziju, a stanice za praćenje zemljotresa zabeležile su manji potres, prenosi Gardijan.

18:23

Zelenski: Za godinu dana izvezeno više od 70 miliona tone robe ukrajinskim koridorom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je za godinu dana rada ukrajinskog izvoznog morskog koridora već prevezeno 70 miliona tona tereta.

"Uprkos ratu i ruskom teroru, Ukrajina nastavlja da bude donator globalne bezbednosti hrane za desetine zemalja širom sveta. I gradimo svoje sposobnosti. Za više od godinu dana rada našeg izvoznog pomorskog koridora već je prevezeno 70 miliona tona robe. Više od 2.500 brodova napustilo je ukrajinske luke", naveo je Zelenski na Telegramu.

17:31

Bivši analitičar CIA: Rusko hiperzvučno oružje može da uništi bilo koji američki vojni cilj

Rusko hiperzvučno oružje može da uništi bilo koji američki vojni cilj, rekao je bivši analitičar CIA Lari Džonson za Jutjub kanal "Dip dajv".

Ekspert je istakao da bi svaki oružani sukob protiv Rusije mogao da dovede do neuspeha, jer Moskva ima hipersonične rakete u dve ili tri verzije.

Prema njegovim rečima, Rusija je jedina uspela da proizvede raketu koja se kreće deset puta brže od zvuka, a pri tome ona može da izvodi i manevre zahvaljujući komunikacionim vezama.

"Ove rakete lete najmanje deset puta brže od brzine zvuka i sposobne su za manevrisanje koristeći komunikacione veze. Rusi su rešili jedan od problema koji mi nismo mogli. Sjedinjene Američke Države nemaju operativnu hipersoničnu raketu", rekao je Džonson.

17:30

Rumunija: NATO mora da reaguje na ruske upade u njen vazdušni prostor

NATO mora da donese snažnu koordinisanu reakciju na incidente u kojima ruske rakete ili bespilotne letelice ispaljene na Ukrajinu uđu u vazdušni prostor alijanse, izjavio je rumunski ministar odbrane Angel Tilvar.

"Duboko smo zabrinuti zbog ponovljenih upada ruskih dronova i raketa u vazdušni prostor NATO-a, u Poljskoj, Rumuniji, Letoniji, kao i zbog eskalacije tenzija duž istočnog krila NATO-a. Zbog toga je potreban snažan, koordinisan odgovor na savezničkom nivou, kao i sprovođenje rotacione protivvazdušne odbrane i integrisanog modela protivraketa što je pre moguće", rekao je Tilvar. 

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: