Svet 5

17.09.2024.

22:45

Rat će se proširiti u velikim razmerama? Osveta će biti brutalna

Pejdžere koji su danas eksplodirali u Libanu i Siriji najverovatnije su nabavili pripadnici Hezbolaha nakon što je jedan od lidera grupe u februaru naredio da članovi grupe prestanu da koriste mobilne telefone.

Izvor: Tanjug

Rat će se proširiti u velikim razmerama? Osveta će biti brutalna
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Podeli:

Kako se navodi, oni su upozoreni da telefone prati izraelska obaveštajna služba.

Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je za AP da su pejdžeri koji su eksplodirali bili novi, ali nije naveo koliko dugo su bili u upotrebi.

AP navodi da stručnjaci smatraju da eksplozije pejdžera ukazuju na sofisticiranu, dugo planiranu operaciju, koja je verovatno izvedena infiltracijom u lanac snabdevanja i punjenjem pejdžera eksplozivom pre nego što su uvezeni u Liban.

Hezbolah je za eksplozije okrivio Izrael i poručilo da će ta zemlja dobiti ''pravednu kaznu''. Hezbolah je u saopštenju potvrdio smrt najmanje tri osobe, uključujući dva borca i jedne devojčice, dok lider militanata Sajed Hasan Nasralah nije povređen.

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je eksplozije kao ''opasnu i namernu izraelsku eskalaciju” za koju je rečeno da je bila ''praćena izraelskim pretnjama da će proširiti rat na Liban u velikim razmerama”.

Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija, koje su se dogodile oko 15.45 časova po lokalnom vremenu. Istovremeno, portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da to telo zabrinuto zbog razvoja situacije u Libanu, kao i da žali zbog smrti civila.

Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je da je detonacija pejdžera "najveći proboj bezbednosti" koji se desio militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.

Izraelska vojska, koja je od prošlog oktobra, paralelno sa ratom u Gazi, razmenjivala vatru sa Hezbolahom, nije komentarisala incident.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: