Svet 1

17.09.2024.

23:52

Gruzija donela radikalan zakon: Zabrana promocije LGBT odnosa

Parlament Gruzije usvojio je danas u trećem čitanju Nacrt zakona "O porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika" i izmene još 18 zakona.

Izvor: Tanjug

Gruzija donela radikalan zakon: Zabrana promocije LGBT odnosa
EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

Podeli:

Ovim aktima zabranjuju se istopolne zajednice, promena pola i LGBT propaganda, preneo je Eho Kavkaza. Napominje se da su "za" glasala 84 poslanika. Istovremeno, opozicija je bojkotovala rad parlamenta i nije učestvovala u glasanju.

Zakon će stupiti na snagu nakon što ga potpiše predsednica Salome Zurabišvili i objavi na zvaničnom sajtu pravnih informacija. Ona do sada nije saopštila da li će staviti veto na ovaj set zakona.

Ukazuje se da amandmani koje je predložila vladajuća partija "Gruzijski san" predviđaju zabranu registracije bilo kakvih brakova osim zajednice muškarca i žene, usvajanja maloletnika od strane homoseksualnih parova i operacije promene pola.

Osim toga, škole žele da zabrane davanje informacija koje se mogu protumačiti kao "propaganda pripadnosti suprotnom polu, istopolne veze ili incest".

Mediji, oglašivači i bioskopi moraće da uređuju sadržaj kako bi ispunili zahteve zakona. Prvo čitanje seta dokumenata održano je 27. juna, a 4. septembra, zakonodavna inicijativa je prošla drugo čitanje.

Evropska unija je tada saopštila da ovaj paket ima važne posledice po evropsku integraciju Gruzije.

Zakon je usvojen bez odgovarajućih javnih konsultacija i detaljne analize da li je u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, navodi Eho Kavkaza.

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: