Svet 0

17.09.2024.

21:59

Rastu tenzije u Slovačkoj: Potpredsednik razrešen dužnosti

Slovački parlament razrešio je danas opozicionog lidera Mihala Simecku sa funkcije potpredsednika, nakon što su ga premijer Robert Fico i njegova vladajuća koalicija optužili da koristi javna sredstva preko nevladinih organizacija.

Izvor: Tanjug

Rastu tenzije u Slovačkoj: Potpredsednik razrešen dužnosti
EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Podeli:

Simecka je ovaj korak osudio kao napad na demokratske standarde i odvraćanje pažnje od potreba zemlje, dok je negirao navode vladajuće koalicije, prenosi Rojters.

Fico je danas rekao da je Simecka, lider najveće opozicione stranke, Progresivna Slovačka, prošlog meseca sazvao javne proteste protiv ministra kulture jer je ministarstvo ukinulo finansiranje organizacija s kojima je on imao veze.

''Zloupotrebljavao je demokratske institucije i tražio od ljudi da izađu na ulice. To samo potvrđuje da je Nacionalni savet (parlament) imao milion razloga da odluči (da ga razreši)'', rekao je on na konferenciji za novinare.

Mesto potpredsednika je u Slovačkoj obično rezervisano za opoziciju, a Fico je sugerisao da bi opozicija trebalo da predloži drugog predstavnika.

Deda Mihala Simecke je bio antikomunistički pisac disident, a fondacija koja nosi njegovo ime vodi obrazovne i socijalne programe, dok je njegova partnerka plesačica koja vodi neprofitnu organizaciju koja je dobila javne grantove.

"Proteklih mesec dana smo trpeli napade na moju majku, dedu, a oni su danas završili svoju osvetu. Ovo je toliko apsurdno, toliko je u suprotnosti sa onim što je potrebno našoj zemlji", rekao je Simecka na brifingu prikazanom uživo.

Premijer Robert Fico je takođe optužio prethodne vlade za fabrikovanje krivičnih istraga protiv njega i njegovih saveznika, dok opozicija navodi da on uništava vladavinu prava da bi prikrio korupciju.

Tenzije u zemlji su porasle u maju kada je Fico upucao i ranio napadač, koga je premijer označio kao opozicionog aktivistu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: