Svet 20

17.09.2024.

18:59

Kako je Izrael masakrirao Hezbolah: Pejdžeri "namešteni" još u proizvodnji? Ovo su mogući odgovori

Stručnjaci libanske vojske optužili su Izrael za eksplozije pejdžera, koji su se koristili za komunikaciju među borcima Hezbolaha, iako nije objavljeno zvanično saopštenje.

Izvor: Telegraf.rs

Kako je Izrael masakrirao Hezbolah: Pejdžeri "namešteni" još u proizvodnji? Ovo su mogući odgovori
Profimedia

Podeli:

Prema libanskim bezbednosnim službama, danas popodne su eksplodirali pejdžeri koje koristi Hezbolah. Poginulo je najmanje osam osoba, dok je skoro 3.000 povređeno.

Pojavila su se nagađanja da je tehnologija na neki način hakovana ili sabotirana od strane izraelske obaveštajne službe.

Jedan izvor blizak Hezbolahu tvrdio je da je incident rezultat "izraelskog upada" u komunikacione sisteme Hezbolaha, iako ovo nije potvrđeno, a Izrael se još nije oglasio. Drugi zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su eksplozije verovatno izazvane litijumskim baterijama koje napajaju pejdžere.

Iako se litijumjonske baterije često koriste u potrošačkoj elektronici, mogu se pregrejati i zapaliti, a u nekim slučajevima čak i eksplodirati. Ovaj proces se naziva termalno otkazivanje, što je hemijska reakcija, koja se dešava kada baterija doživi naglu promenu temperature.

Kako reakcija napreduje, dolazi do naglog oslobađanja energije, što može izazvati eksplozije s velikom silinom i toplotom. Termalno otkazivanje se dešava kada se baterija pregreje, probuši ili prekomerno napuni.

Još uvek nema zvanične potvrde o uzroku istovremenih detonacija pejdžera, ali libanski vojni izvori sugerišu da su uređaji mogli biti detonirani kao deo izraelskog napada. Moguće je da su izraelske snage ili neki drugi akter hakovali ove uređaje i daljinski ih prepunili, pokrećući termalno otkazivanje.

Pejdžeri često koriste nešifrovane komunikacione kanale i zastarele softvere, što ih čini lakim metama za napad. Oni sa jednosmernim signalom su pasivni prijemnici, pa ih nije moguće pratiti, ali kada se pošalje poruka, aktivira se svaki pejdžer u blizini.

Ako je neprijatelj preuzeo kontrolu nad signalom, mogao je istovremeno zaraziti sve pejdžere na mreži. Virus bi mogao biti ubačen u Hezbolahovu mrežu pejdžera i ostati uspavan sve dok se ne proširi. Ovaj malver je možda bio aktiviran daljinski ili pomoću unapred programiranog tajmera.

Na snimcima se vidi da su uređaji primili poruku neposredno pre eksplozije. Taj signal je mogao biti okidač za eksploziju ili osigurati da borci drže uređaje u trenutku detonacije.

Ako su ove eksplozije rezultat sajber napada, onda je ovo izuzetno retka situacija u kojoj je sajber ratovanje izazvalo fizičku štetu na infrastrukturi.

Prema drugoj verziji, mnogi veruju da je hakovanje malo verovatno i da je napad izveden baš na taj način, preneo je BBC.

Stručnjaci ukazuju na to da snimci eksplozija nisu u skladu sa scenarijem pregrevanja baterija. Rana teorija je da je ovo bio tzv. "napad na lanac snabdevanja", u kojem su pejdžeri možda bili kompromitovani tokom njihove proizvodnje ili transporta.

Ova vrsta napada podrazumeva ugrađivanje "zlonamernog softvera" ili hardverskih manipulacija tokom faza izrade, pre nego što uređaji stignu do krajnjih korisnika. U takvom scenariju, uređaji su sabotirani pre nego što su uopšte postali operativni, čime se omogućava njihovo kasnije aktiviranje ili sabotiranje na daljinu.

Ako je ovo tačno, onda je reč o izuzetno sofisticiranom i planiranom napadu, jer bi uključivao pristup proizvodnim procesima ili transportnim lancima pagera. Ovakvi napadi su složeniji i zahtevaju dugoročnu pripremu, ali nude prednost tajnog i ciljanog napada na ključne komunikacione sisteme.

Ranije ove godine, lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, pozvao je članove svoje organizacije da se vrate korišćenju pejdžera za vitalnu komunikaciju, objašnjavajući da su moderni pametni telefoni podložniji sajber napadima izraelskih snaga.

Međutim, baš kao i mobilni telefoni i mnogi drugi elektronski uređaji, i pajdžere pokreću punjive litijumske baterije. Požari izazvani baterijama mogu dostići temperature do 590 stepeni Celzijusa kada se zapale.

Pročitajte još:

Krvoproliće: Velika eksplozija, broje se mrtvi; Skoro 3.000 ranjenih; Stravični snimci VIDEO

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: