Svet 0

17.09.2024.

17:17

Ukrajinci pet puta probali da probiju Kursk; Rusi: Odbijeni su

Rusija je danas saopštila da je odbila pet novih pokušaja ukrajinskih snaga koje žele da probiju njenu granicu u regionu Kursk, čime je ukupan broj prijavljenih graničnih napada porastao na 26 samo u poslednjih šest dana.

Izvor: Index.hr

Ukrajinci pet puta probali da probiju Kursk; Rusi: Odbijeni su
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Podeli:

Ukrajina je 6. avgusta izvela najveći napad strane sile na Rusiju od Drugog svetskog rata, probivši granicu u Kursku oblast sa hiljadama vojnika uz podršku brojnih dronova i teškog naoružanja, uključujući oružje zapadne proizvodnje.

Rusija, koja je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 2022. godine, pokrenula je veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih snaga u Kursku 10. septembra, potiskujući kijevske snage nazad ka reci Snagost. Ali već nedelju dana ukrajinske snage pokušavaju da probiju rusku granicu prema Vesjoloju i Medveju, pokušavajući da osujeti rusku kontraofanzivu oko 15 km zapadno od glavnog ratišta u Kurskoj oblasti.

Ruski vojni blogeri tvrde da je Ukrajina osvojila deo teritorije prema Vesjoloju i Medveju i da ruske snage vraćaju teritoriju i napadaju Ljubimovku.

Ukrajinski upad u Kursk bio je poniženje za rusko vojno rukovodstvo, jer je razotkrivena slabost granične odbrane, iako predsednik Putin tvrdi da je upad pomogao Rusiji da ubrza sopstveno napredovanje u istočnoj Ukrajini.

Rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu do sada jer Ukrajina traži od ključnih članica NATO-a da Kijevu daju dozvolu da izvrši udare duboko na rusku teritoriju koristeći zapadne rakete.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: