Svet 8

17.09.2024.

17:43

"Dajte im oružje, odmah!"

Narednih nekoliko meseci biće ključni za Ukrajinu i ni jedn trenutak se ne sme protraćiti, smatra Lord Aškroft, međunarodni biznismen, filantrop i autor brojnih dela.

Izvor: Kyiv post

"Dajte im oružje, odmah!"
Profimedia

Podeli:

On je uatorksom tekstu za britanski Telegraf, koji je zatim preneo Kijev post, naveo da je proteklog vikenda, na konferenciji o evropskoj strategiji u Kijevu, poruka ukrajinskih lidera i zapadnih stratega bila je jasna – da Zapad mora konačno da skupi hrabrost da se čvrsto suprotstavi tiraniji.

"Predugo je Ukrajina bila prinuđena da se bori za svoj opstanak sa jednom rukom vezanom na leđima, sputana, tragično, od strane samih partnera koji se kao zalaću za njenu podršku", naveo je Aškroft, a kao najbolji primer za to naveo je SAD.

"Najeklatantniji primer ove uzdržanosti dolazi iz Sjedinjenih Država, zemlje koja sebe naziva ’domom hrabrih’. Ipak, Vašington je stalno oklevao kada je reč o tome da dozvoli Ukrajini da pogodi ciljeve duboko u Rusiji. Američki kreatori politike su toliko obuzeti strahom od eskalacije sukoba da su praktično ograničili sposobnost Ukrajine da se brani. Putinov režim može da lansira rakete, bombarduje gradove i teroriše ukrajinske civile, ali kada Ukrajina pokuša da uzvrati odgovornima, rečeno joj je da se uzdrži. Ovako se ne dobijaju ratovi, i iskreno, to je sramotno", napisao je on.

Aškroft ističe da bi Ukrajina, kao nacija u ratu, trebalo da ima pravo da uzvrati udarac svom agresoru. Umesto toga, to pravo drži američka administracija, dodaje on.

Ioak, "potkačio" je i njegovu, britansku vladu, koja takođe nije dozvolila Ukrajini da se britanske rakete "storm šedou" koriste za napade na rusku teritoriju.

"Premijer Sir Keir Starmer, iako iskreni pristalica Ukrajine, takođe nije bio tako efikasan u pritisku na Amerikance kao prethodne konzervativne vlade. Torijevci su bili ti koji su uspeli da pomere brojčanik kada je u pitanju snabdevanje Ukrajine tenkovima i mlaznjacima – vitalnom opremom koja je Ukrajini omogućila da odbije napredovanje Rusije i povrati teritoriju. Ali gde je sada taj isti zamah? Gde je odlučan pritisak na ATACMS, raketne sisteme dugog dometa koji bi mogli pomoći Ukrajini da preokrene tok", upitao je Aškroft.

Takođe navodi da sledeći korak Britanije mora da bude obezbeđivanje isporuke ATACMS-a Kijevu. "Vreme je od suštinskog značaja i svaki izgubljeni trenutak je izgubljen život", navodi ovaj stručnjak.

"Poruka iz Ukrajine nije mogla biti jasnija: dajte im oruđe da uzvrate udarac. Potrebne su im rakete dugog dometa, protivvazdušna odbrana, municija i napredna tehnologija elektronskog ratovanja kako bi zadržali svoju prednost nad ruskom vojskom koja se brzo razvija. Dok je Ukrajina postala lider u ratovanju bespilotnim letelicama i savremenim borbenim tehnologijama, ona i dalje zavisi od zapadne podrške da bi održala svoju prednost. Zapad mora da nastavi da obezbeđuje ove ključne resurse", ističe Aškroft.

On smatra da će sledećih nekoliko meseci biti ključni za Ukrajinu. Predstojeći američki izbori mogli bi da odrede da li će Ukrajini biti dozvoljeno da se bori i pobedi ili će biti ostavljena da se suoči sa daleko mračnijom realnošću.

Stoga ašeluje na zvaničnike Ujedinjenog Kraljevstva da da utiče na ove odluke – ne samo zbog Ukrajine, već i zbog buduće bezbednosti same Evrope. "Osigurajmo da ne protraćimo ovaj trenutak. Ako Britanija želi da se drži svojih vrednosti, onda moramo prikupiti hrabrost da vodimo, da se zalažemo i da delujemo. Cena nečinjenja je previsoka, a Ukrajina ne može sebi da priušti da čeka", zaključuje se u tekstu.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: