Svet 0

16.09.2024.

18:40

Podignute optužnice protiv osumnjičenog za pokušaj ubistva Trampa

Amerikanac Rajan Vesli Raut (58), koji je osumnjičen za pokušaj atentata na Donalda Trampa, danas je pred federalnim sudom optužen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja i posedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem.

Izvor: Tanjug

Podignute optužnice protiv osumnjičenog za pokušaj ubistva Trampa
Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

Podeli:

Kako se navodi, reč je o jurišnoj pušci AK-47. Raut već ima krivični dosije a u SAD osobe koje su prethodno osuđivane a uhapšene su zbog posedovanja vatrenog oružja rizikuju maksimalnu kaznu od tri godine zatvora i novčanu kaznu do 10.000 dolara, prenosi Independent.

Posedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem podrazumeva maksimalnu kaznu od 365 dana zatvora i kaznu od 1.000 dolara. Međutim, ako se utvrdi da je osoba uklonila ili promenila serijski broj, kazna može da iznosi do pet godina zatvora i 5.000 dolara. Sudija Rajon Mekejb odredio je ročište za pritvor za 23. septembar, a ročište za izjašnjavanje o krivici za 30. septembar.

Zvaničnici za sprovođenje zakona kažu da se Raut krio u žbunju, samo nekoliko stotina metara od bivšeg predsednika, kada su agenti Tajne službe primetili kundak pištolja kroz ogradu. Počeli su da pucaju na osumnjičenog, zbog čega je vozilom pobegao s mesta napada i ostavio vatreno oružje s nišanom, dva ranca i GoPro kameru u golf klubu.

Lokalni policajci su ušli u trag autombilu marke nisan, zahvaljujući svedoku koji je fotografisao registarske tablice, i uhapsili Rauta na auto/putu. Za sada nije u potpunosti jasno šta je motiv napada, ali Federalni istražni biro napad tretira kao "pokušaj ubistva".

Neimenovani izvori su za Njujork tajms otkrili da je serijski broj vatrenog oružja delimično izgreban, što otežava utvrđivanje porekla, ali je pištolj poslat na dalju analizu u laboratoriju u Virdžiniji. Godine 2010. Raut je zbog posedovanja ukradene robe osuđen na uslovnu kaznu.

Bio je vlasnik firme Junajted rufing (United Roofing), a jedna bivša zaposlena rekla je za Independent da se ne seća da je Raut bio previše zainteresovan za politiku, iako objave na njegovim nalozima na društvenim mrežama ukazuju na to da je nekada podržavao Trampa, ali je poslednjih godina postao kritičan prema bivšem predsedniku.

Njujork post je ranije danas izvestio kako je Raut, koji je iz Severne Karoline, često na društvenim mrežama objavljivao komentare o politici, a u aprilu je na mreži Iks (X) napisao da je "demokratija na glasačkom listiću" ove godine.

"Ne možemo da izgubimo", napisao je on, ponavljajući antitrampovsku retoriku, navodi list. Za Trampa je naveo da ga je kao predsednik razočarao i da "Amerikance želi da učini robovima".

"Ne možemo priuštiti poraz. Svet računa na nas da mu pokažemo put", jedna je od poruka koju je Raut objavio na društvenim mrežama.

Od 2019. godine, Raut je demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac. On je na društvenim mrežama takođe snažno podržavao Ukrajinu u ratu protiv Rusije i Tajvan u napetim odnosima s Pekingom, navodi list. Dodaje se da je u jednoj od objava Raut vlasniku mreže Iks Ilon Masku poručio da od njega želi da kupi raketu kako bi je opremio bojevom glavom i uperio je u zaštićenu vilu ruskog predsednika Vladimira Putina na Crnom moru.

Njujork post navodi da je Raut vatreni podržavalac Ukrajine u ratu s Rusijom, da je želeo da se bori na frontu s ukrajinskim snagama i da je promovisao i ideju o mobilisanju bivših avganistanskih boraca za rat na strani Ukrajinaca. "Spreman sam da odletim u Krakov i da odem na granicu sa Ukrajinom kao dobrovoljac, da se tamo borim i poginem", napisao je on na mreži Iks nekoliko nedelja nakon što je 2022. godine izbio sukob između Ukrajine i Rusije, prenosi Njujork tajms.

On je i na mreži Iks naveo da je posetio Kijev i rekao da bi se rado borio na frontu, "kada bi mu to dozvolili".

Raut je uhapšen u nedelju nedugo nakon što je pobegao pošto su agenti tajne službe otvorili vatru na njega jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je Tramp igrao golf. Republikanski predsednički kandidat je nepovređen i na bezbednom, saopštila je policija, a FBI incident istražuje kao pokušaj ubistva.

Pucnjava se dogodila oko dva meseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada je Trampu povređeno uvo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: