Svet 0

16.09.2024.

22:45

Saudijska Arabija će postati nuklearna sila: "Razvićemo nuklearno oružje"

Saudijska Arabija planira da u potpunosti primeni sporazum o Sveobuhvatnim zaštitnim merama sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Izvor: Tanjug

Saudijska Arabija će postati nuklearna sila: "Razvićemo nuklearno oružje"
Shutterstock/zef art

Podeli:

Time će se pojačati nadzor tog tela UN nad nuklearnim postrojenjima u saudijskom kraljevstvu, saopštila je danas vlada u Rijadu.

Saudijska Arabija razvija nuklearni program, koji želi da proširi kako bi na kraju uključio aktivnosti poput obogaćivanja uranijuma osetljivog na proliferaciju, a prestolonaslednik Mohamed bin Salman je prethodno upozorio da će razviti nuklearno oružje ako regionalni rival Iran to uradi, navodi Rojters. 

Rijad tek treba da pokrene svoj prvi nuklearni reaktor, što omogućava da se saudijski program i dalje prati u skladu sa Protokolom o malim količinama (SKP), sporazumom sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju koji izuzima od mnogih obaveza izveštavanja i inspekcija manje napredne države u razvoju nuklearnog programa.

''Kraljevstvo je u julu 2024. podnelo zahtev agenciji da ukine Protokol o malim količinama i primeni puni sporazum o sveobuhvatnim zaštitnim merama“, rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman na godišnjoj Generalnoj konferenciji IAEA.

Direktor IAEA Rafael Grosi poziva desetine država koje još uvek imaju SKP da ih izmene ili ukinu, nazivajući ih ''slabošću“ u globalnom režimu neširenja nuklearnog oružja.

IAEA godinama vodi pregovore sa Rijadom o prelasku na Sveobuhvatni sporazum o zaštitnim merama koji pokriva pitanja poput inspekcija u zemljama koje su ratifikovale Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

''Odluka Saudijske Arabije da ukine svoj Protokol o malim količinama povećava sposobnost (IAEA) da verifikuje miroljubivu upotrebu nuklearnog materijala u zemlji“, rekao je Grosi na platformi X.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: