Svet 28

16.09.2024.

14:37

Šolcu je rečeno: "Rusija je nepobediva"

Rusija je vojno nepobediva, dalja eskalacija u Ukrajini dovešće do nepopravljivih posledica po celo čovečanstvo, izjavio je kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Astani.

Izvor: Sputnjik

Šolcu je rečeno: "Rusija je nepobediva"
Profimedia

Podeli:

"Činjenica je da je Rusija, u vojnom smislu, nepobediva. Dalja eskalacija rata će dovesti do nepopravljivih posledica za čitavo čovečanstvo, pre svega za sve zemlje koje su direktno uključene u rusko-ukrajinski sukob. Na žalost, dobra šansa za postizanje, makar primirja je propuštena time što nije zaključen Istanbulski sporazum", rekao je Tokajev.

Međutim, napomenuo je on, prilika za postizanje mira i dalje postoji. Neophodno je pažljivo razmotriti sve mirovne inicijative različitih država i doneti odluku o prekidu neprijateljstava, a zatim preći na razgovore o teritorijalnim pitanjima.

"Po našem mišljenju, mirovni plan Kine i Brazila zaslužuje podršku. Lideri država dolaze i odlaze, ali narodi, posebno susedi, treba da žive u miru i međusobnom razumevanju. Kazahstan i Rusija ima najdužu u svetu demilitarizovanu kopnenu granicu. Među našim državama se razvija saradnja u okviru strateškog partnerstva i savezništva", naglasio je Tokajev.

Šolc je u ponedeljak doputovao u zvaničnu posetu Kazahstanu. On će učestvovati na drugom samitu "Centralna Azija + Nemačka", a razgovaraće i o realizaciji zajedničkih investicionih projekata.

Pročitajte još: 


 

Podeli:

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: