Svet 0

16.09.2024.

13:08

Brza odluka: Pronađena zamena kandidatu nakon teških optužbi na račun Ursule fon der Lajen

Stefan Sežurne, odlazeći ministar spoljnih poslova Francuske, zameniće Tijerija Bretona na mestu francuskog kandidata za evropskog komesara, saopštila je Jelisejska palata.

Izvor: Jutarnji.hr

Brza odluka: Pronađena zamena kandidatu nakon teških optužbi na račun Ursule fon der Lajen
EPA-EFE/ANDRE PAIN

Podeli:

Sežurne, koji je u januaru imenovan za ministra spoljnih poslova, blizak je saveznik francuskog predsednika Emanuela Makrona i dugogodišnji član predsednikove centrističke Renesansne (RE) političke partije.

"Sežurne ispunjava sve neophodne kriterijume za pomenuti posao," stoji u saopštenju francuskog predsedništva, a prenosi Politiko.

"Predsednik Republike se uvek zalagao da njegov evropski komesar dobije ključni resor. To je smisao njegovih kontakata sa predsednicom Evropske komisije," dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Tijeri Breton dao je danas ostavku na mestu francuskog kandidata za evropskog komesara, navodeći kao razlog to što je šefica Europske komisije Ursula fon der Lajen, njemu iza leđa, tražila od francuskog predsednika Emanuela Makrona da iz ličnih razloga povuče kandidaturu Bretona i predloži nekog drugog kandidata.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: