Svet 0

16.09.2024.

11:33

Broj žrtava u Papui Novoj Gvineji raste; Za sada oko 50, a borbe se nastavljaju FOTO

Desetine osoba ubijeno je u nasilju koje su izazvali rudari u Papui Novoj Gvineji, saopštio je danas zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Izvor: Beta

Broj žrtava u Papui Novoj Gvineji raste; Za sada oko 50, a borbe se nastavljaju FOTO
Shutterstock/Tom Korcak

Podeli:

Nasilje je počelo pre nekoliko dana i nastavlja se u dolini Porgera, u blizini mesta klizišta za koje se procenjuje da je u maju poginulo više od 2.000 osoba, saopštila je vlada te ostrvske države.

Humanitarni savetnik Ujedinjenih nacija za Papuu Novu Gvineju Mate Bagosi rekao je da je podatak o najmanje 20 poginulih osoba zasnovan na informacijama članova zajednice i lokalnih vlasti u provinciji Enga.

"Potvrdili smo da je najmanje 20 osoba ubijeno, ali prema poslednjim vestima koje imam, broj žrtava je oko 50, a borbe se nastavljaju", rekao je Bagosi.

"Danas su neke snage bezbednosti počele da dolaze tako da ostaje da će se videti kakav će to efekat imati", rekao je Bagosi, misleći na vojsku i policiju.

Bagosi nije imao informacije o broju ranjenih.

Papa Franja posetio je Papuu Novu Gvineju pre nedelju dana na svom azijsko-pacifičkom putovanju i pozvao stanovnike da rade na tome da budu dobri jedni prema drugima.

On je rekao da će harmonično udruživanje u prevazilaženju rivalstava pomoći da se "istera strah i sujeverje iz srca ljudi, da se stane na kraj destruktivnim ponašanjima kao što su nasilje, neverstvo, eksploatacija, zloupotreba alkohola i droga, zla koja zatvaraju i oduzimaju sreća tolike naše braće i sestara".

To je bila referenca na plemensko nasilje u zemlji i druge sporove koji su dugo karakterisali kulturu zemlje, ali su poslednjih godina postali smrtonosniji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: