Svet 0

16.09.2024.

12:38

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Pakistanu

Militantna organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad tokom vikenda u kojem su ubijena dva policijska zvaničnika u jugozapadnom Pakistanu, saopšto je danas.

Izvor: Beta

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Pakistanu
EPA-EFE/FAYYAZ AHMAD

Podeli:

Analitičari tvrde da je najnovije nasilje znak sve veće koordinacije između islamskih militanata i separatista koji godinama napadaju snage bezbednosti i civile u naftom i gasom bogatoj provinciji Beludžistan koja se graniči sa Iranom i Avganistanom.

Islamska država je u saopštenju u nedelju navela da je detonirala eksplozivnu napravu dan ranije na pakistanskom policijskom vozilu u gradu Kučlaku u blizini Kvete, glavnog grada Beludžistana.

Pakistanski zvaničnici kažu da su u napadu poginula dva policajca, a dvojica su ranjena na autoputu.

Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA) je ranije preuzela odgovornost za takve napade, ali Islamska država izvela je slične napade poslednjih meseci.

BLA je prošlog meseca ubila desetine ljudi u napadima oružjem i samoubilačkim napadima na putničke autobuse, policijske stanice i vojne objekte.

Abdulah Kan, viši analitičar odbrane i generalni direktor Pakistanskog instituta za konflikte i bezbednosne studije sa sedištem u Islamabadu, rekao je da najnovija tvrdnja Islamske države ukazuje na to da BLA i islamski militanti sada rade zajedno na napadima u Beludžistanu.

Beludžistan je poprište dugotrajne pobune, sa nizom separatističkih grupa koje napadaju uglavnom snage bezbednosti.

Separatisti se zalažu za nezavisnos te provincije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: