Svet 1

16.09.2024.

9:58

Četiri jezive reči: "Živimo u opasnim vremenima"

Portparol američke Tajne službe sažeo je ponovni pokušaj atentata na republikanskog američkog kandidata za predsednika Donalda Trampa u četiri jezive reči: "Živimo u opasnim vremenima."

Izvor: Index.hr, Gardijan

Četiri jezive reči: "Živimo u opasnim vremenima"
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Podeli:

On je zapravo izneo svoju procenu situacije u Americi koja se priprema za predsedničke izbore, na konferenciji za novinare u nedelju poslepodne, samo nekoliko sati nakon što je osoba s poluautomatskom puškom AK-47 primećena samo nekoliko stotina metara od mesta gde je Donald Tramp igrao golf.

FBI tretira ovaj incident kao drugi pokušaj atentata na bivšeg predsednika u isto toliko meseci, prenosi Index pisanje britanskog Gardijana.

Čini se da slike koje su objavile policijske službe pokazuju rudimentarno snajpersko gnezdo i sigurno će se pojaviti pitanja o tome kako je neko uspeo toliko da se približi Trampu.

Pojedinosti objavljene na konferenciji za novinare otkrile su koliko je Tramp bio blizu moguće paljbe prema njemu nakon što je atentator 13. jula okrznuo njegovo uho na skupu u okrugu Batler u Pensilvaniji.

Na pitanje novinara koliko je napadač kog su uočili u nedelju bio udaljen od njegove očigledne mete, šerif Vest Palm Biča Rik Bredšou, odgovorio je: "Verovatno između 300 i 500 metara, ali s puškom i ovakvim nišanom, to nije velika udaljenost."

Dva kontradiktorna narativa

Vanredna bezbednosna situacija počela je u nedelju u 13.30 sati kada je Tajna služba izvestila da je došlo do pucnjave. Tramp je u to vreme igrao golf sa svojim prijateljem i republikanskim donatorom Stivom Vitkofom. Nalazili su se između 5. i 6. rupe terena od 18 rupa.

Bredšou je objasnio da je to područje bilo okruženo gustim grmljem - noćnom morom sigurnosne agencije - što je osumnjičenom potencijalnom ubici omogućilo da se smesti na ivicu staze uglavnom van vidokruga. Federalni agenti otkrili su da je osim svoje puške AK-47 i nišana, osumnjičeni imao dva ranca, kao i GoPro kameru, pa Bredšou smatra da je nameravao da snima svoje radnje.

Neposredno nakon incidenta, početna analiza sugerirala je priču o dva kontradiktorna narativa.

Prvi narativ bio je usredsređen na to koliko je Tramp bio izložen, uprkos tome što su mere za njegovu bezbednost pojačane nakon incidenta s Batlerom, a opet je dobro naoružanoj osobi bilo lako da uđe na golf teren i sakrije se u grmlju.

Drugi narativ je pozitivniji. Za razliku od pokušaja atentata na Trampa u okrugu Batler, u kojem se Tajna služba suočila s ozbiljnim preispitivanjima svoje kompetentnosti, što je dovelo do ostavke njihove tadašnje direktorke, čini se da ovonedeljni incident oslikava agenciju u mnogo ružičastijem svetlu.

Osumnjičenog napadača uočio je agent Tajne službe koji se kretao rupu ili dve ispred Trampa kako bi otkrio potencijalne pretnje. Uprkos gustom zelenilu koje je okruživalo stazu, agent je ugledao puščanu cev koja je provirivala kroz nju i napao osumnjičenog, ispalivši četiri do šest metaka. "Tajna služba učinila je tačno ono što je trebalo da učini, a njihov je agent napravio fantastičan posao", rekao je Bredšou.

Osumnjičeni je brzo identifikovan zahvalčjujući moćnoj tehnologiji na Floridi, u roku od nekoliko minuta tablicu su počele tražiti kamere na ulicama. Osumnjičeni u begu je brzo pronađen na auto-putu I-95 i odmah uhapšen.

Budnost agenta Tajne službe poštedela je SAD potencijalne katastrofe. Da li je to dovoljan nivo bezbednosti? "Nivo pretnje je visok. Živimo u opasnim vremenima", rekao je na kraju portparol Tajne službe.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: