Svet 23

16.09.2024.

23:39

Rat – dan 936: Uništeni su; Napad na Rusiju; Novi poraz

Rat u Ukrajini – 936. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 936: Uništeni su; Napad na Rusiju; Novi poraz
EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO

Podeli:

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski tvrdi da Ukrajina još nema dozvolu da koristi zapadno oružje za udare na teritoriju Rusije.

Završeno

22:35

Uništeni su

Ruska PVO uništila je u periodu od 21.55 do 22.25 časova osam ukrajinskih dronova avionskog tipa iznad Brjanske oblasti i jedan iznad Kurske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

21:08

Predstavnicima UN treba dozvola ruskih vlasti da posete Kursku oblast

Predstavnicima UN treba dozvola ruskih vlasti da posete Kursku oblast, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

"Naš kratak odgovor je – da, spremni smo da to uradimo, ali biće nam potrebna dozvola Ruske Federacije“, rekao je Dižarik na brifingu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da je izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andreja Sibige da je Ukrajina pozvala predstavnike UN i Međunarodnog Crvenog krsta da posete naselja u Kurskoj oblasti koje su napale ukrajinske oružane snage – provokacija.
 

20:37

Stoltenberg: Odluka o korišćenju raketa dugog dometa na saveznicima pojedinačno

Odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da pozdravlja razgovore o ukrajinskoj upotrebi raketa dugog dometa za napade na rusku teritoriju, ali da bi bilo kakvu odluku o tom pitanju morali da donesu pojedinačni saveznici.

19:35

Poražene brigade Ukrajine

Grupa "Zapad" je poboljšala taktičku poziciju i porazila niz brigada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući brigadu "Azov" (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji). 

18:40

Lekari bez granica saopštili da prestaju da rade u Rusiji

Nezavisna neprofitna medicinska organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas da će prestati sa radom u Rusiji.

"Posle 32 godine rada u Rusiji, Lekari bez granica su bili prinuđeni da prekinu svoje aktivnosti u toj zemlji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MSF, preneo je Interfaks.

Kako se navodi u saopštenju, MSF je u avgustu 2024. godine primio "pismo Ministarstva pravde Ruske Federacije sa odlukom da isključuje ogranak neprofitne organizacije Lekari bez granica (Holandija) iz registra filijala i predstavništava stranih nevladinih organizacija u Rusiji".

"Teška srca smo primorani da prestanemo sa radom u Rusiji", istaklo je rukovodstvo programa MSF u Rusiji. MSF je aktivan u Rusiji od 1992. godine.

Organizacija je realizovala projekte u Moskvi, Sankt Peterburgu, Čečeniji, Dagestanu i nekim drugim regionima Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

18:38

Estonska kompanija: Počinje proizvodnja protivdronskih sistema u Ukrajini

Estonska odbrambena kompanija "Frankenburg Technologies" saopštila je da će početi da proizvodi protivdronske raketne sisteme u Ukrajini, prenosi agencija Blumberg.

Kako napominje agencija, reč je o kompaniji koja je otvorena u januaru ove godine. Blumberg nije naveo datum početka proizvodnje.
 

17:32

Generalštab Ukrajine: Najviše borbi na kurahovskom pravcu

Od početka dana na frontu se odigralo 99 borbenih okršaja, borbe su i dalje u toku na sedam pravaca, najnapetija situacija ostaje na pravcu Kurahova, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U saopštenju se navodi da ruska vojska ne prestaje da vrši udare na pogranična naselja Sumske i Černigovske oblasti.

Vrše se artiljerijski napadi, a bačeno je i 11 vođenih avio-bombi ruske vojske, prenosi Ukrinform.

"Od početka dana Rusi su ispalili 15 protivvazdušnih projektila u sopstvenoj Kurskoj oblasti", tvrdi vojni vrh Ukrajine.

15:26

Uništenje savremenog ruskog tenka u Kurskoj oblasti
  • Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: