Svet 1

15.09.2024.

17:00

Dvojica Španaca uhapšena u Venecueli; Nisu deo španske obaveštajne službe

Dvojica španskih državljana uhapšena u Venecueli nisu povezana sa španskom obaveštajnom službom, a Madrid nije bio uključen ni u kakav plan za političku destabilizaciju te južnoameričke zemlje.

Izvor: Tanjug

Dvojica Španaca uhapšena u Venecueli; Nisu deo španske obaveštajne službe
Profimedia

Podeli:

To je rekao danas neimenovani izvor iz španskog Ministarstva spoljnih poslova za Rojters.

"Španija poriče i apsolutno odbacuje bilo kakvu insinuaciju da je umešana u operaciju političke destabilizacije u Venecueli", naglasio je izvor.

Kako je dodato, Španija je potvrdila da dva uhapšena državljanina te zemlje nisu deo njene obaveštajne službe, a Madrid ''brani demokratsko i mirno rešenje situacije u Venecueli''.

Ranije danas, venecuelanski ministar unutrašnjih poslova Diosdado Kabeljo saopštio je da su vlasti uhapsile dva Španca, Hosea Mariua Basou Valdovinosa i Andresa Martineza Adasmea, zajedno sa još četiri strana državljana, zbog navodne zavere CIA da ubije predsednika Nikolasa Madura.

Među uhapšenima je pripadnik elitne jedinice za specijalne operacije američke mornarice "Foke" (Navy SEAL), Vilijam Džozef Kastanjeda Gomes, kao i još dvojica američkih državljana, Dejvid Estrelja i Aron Baret Logan, i Čeh Jan Darmovzal.

Stejt department je negirao te tvrdnje, ali je potvrdio da je pripadnik američke vojske uhapšen u Venecueli, kao i da je kancelarija "upoznata sa nepotvrđenim izveštajima o još dvojici pritvorenih američkih državljana" u toj zemlji.

Hapšenja su usledila dva dana nakon što se španski ambasador u Karakasu Ramon Santos sastao sa venecuelanskim šefom diplomatije, Ivanom Hilom u Karakasu.

Do tenzija između dve zemlje je došlo nakon što je španska ministarka odbrane Margarita Robles iznela tvrdnje da u Venecueli vlada diktatura, kao i posle sastanka venecuelanskog opozicionara Edmunda Gonzalesa sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Madridu.

Gonzales je napustio Venecuelu ranije ove nedelje, nakon što je dobio azil u Španiji, zbog navodnog političkog progona u latinoameričkoj zemlji.

Posle izbora održanih u julu, venecuelanska opozicija je objavila rezultate glasanja i istakla da je 75-godišnji Gonzales odneo ubedljivu pobedu.

Međutim, venecuelanska Izborna komisija proglasila je Nikolasa Madura pobednikom, a on je odbacio međunarodne kritike kao desničarsku zaveru.

Do sada su SAD, Argentina i Peru priznale Gonzalesa za novoizabranog predsednika.

   

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Podoran udar: Sve se trese

Rat u Ukrajini – 938. dan. Oko milion Ukrajinaca i Rusa je već ubijeno ratu, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane izvore i procene zapadnih obaveštajnih službi.

20:08

18.9.2024.

27 min

Podeli: