Svet 2

15.09.2024.

13:13

Nova glavobolja za Zapad: Iranski predsednik ide kod Putina i Sija na samit

Iranski predsednik Masud Pezeškijan prisustvovaće predstojećem samitu BRIKS-a u Rusiji, javili su danas državni mediji, citirajući izjavu ambasadora Teherana u Moskvi, usred tenzija sa Zapadom oko vojne saradnje dve zemlje.

Izvor: Index.hr

Nova glavobolja za Zapad: Iranski predsednik ide kod Putina i Sija na samit
EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u utorak da je Rusija dobila balističke rakete od Irana i da će ih verovatno upotrebiti u Ukrajini za nekoliko nedelja. Saradnja Moskve i Teherana ugrožava širu evropsku bezbednost, rekao je on.

Sjedinjene Države, Nemačka, Britanija i Francuska uvele su u utorak nove sankcije Iranu, uključujući mere protiv nacionalne avio-kompanije Iran Er. Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči rekao je u sredu da Teheran nije isporučio balističke rakete Rusiji i da sankcije koje su SAD i tri evropske zemlje uvele Iranu nisu rešenje.

Kako prenose iranski državni mediji, iranski ambasador u Rusiji Kazem Džalali potvrdio je da će Pezeškijan prisustvovati samitu grupe velikih ekonomija u razvoju BRIKS-a, koji bi trebalo da bude održan u Kazanju u Rusiji od 22. do 24. oktobra.

Ruski predsednik Putin i njegov kineski kolega Si Đinping vode glavnu reč u BRIKS-u, a alijansa se često doživljava kao neka vrsta protivteže NATO-u i Zapadu.

Pezeškijan će se tamo sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je Džalali. Iran i Rusija potpisaće sporazum o bilateralnoj saradnji.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: