Svet 0

14.09.2024.

15:39

Grčki tenker i dalje gori u Crvenom moru; Akcija spašavanja ne ide po planu VIDEO

Stručnjaci će ove nedelje nastaviti rizičnu operaciju spasavanja tankera Sounion, koji su prošlog meseca više puta napadali jemenski Huti pobunjenici u Crvenom moru.

Izvor: Index.hr

Grčki tenker i dalje gori u Crvenom moru; Akcija spašavanja ne ide po planu VIDEO
EPA/STRINGER

Podeli:

U njoj se i dalje nalazi milion barela sirove nafte, rekli su pomorski izvori, a prenosi Rojters.

Vuča 274,2 metra dugog broda grčke registracije, koji je pogođen višestrukim projektilima, izgubio je struju i zapalio se 21. avgusta, zaustavljen je nakon što su kompanije koje su prvobitno bile uključene u projekat ocenile da nije bezbedan.

Operacija spasavanja biće posebno delikatna s obzirom na to da je tanker pun nafte, ali i zbog niza drugih faktora, rekli su zvaničnici. Svako izlivanje nafte može biti izuzetno opasno i predstavlja opasnost od katastrofalne štete po životnu sredinu u oblasti u koju je posebno opasno ući upravo zbog nemilosrdnih napada Huta.


Huti, koji kažu da deluju u znak solidarnosti sa Palestincima zahvaćenim ratom između Izraela i Gaze, detonirali su eksploziv na tanker posle prvog napada, što je izazvalo još požara. Nije poznato da li u brodu ima još eksploziva.

Najmanje dva tegljača u vlasništvu grčke kompanije za spasavanje već su u tom području i pokušaće da ga odvuku, rekao je jedan od izvora.

"Postoji akcioni plan i vidimo napredak", dodao je drugi izvor. Očekuje se da će operacija oporavka početi u naredna dva dana.

Posada broda je evakuisana. Grčka je takođe kontaktirala regionalnu moć Saudijsku Arabiju da zatraži pomoć.

Iako su islamistički militanti Huti povezani s Iranom rekli da će dozvoliti spasilačkim timovima da odvuku Sunion na sigurno, oni su nedavno "pretili i napali spasilačke ekipe, komplikujući već izazovnu operaciju i dovodeći živote mornara u opasnost", rekao je Robert Vud, zamenik ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama, tokom brifinga Saveta bezbednosti UN.

Pomorska misija EU u Crvenom moru, Aspides, štitiće plovila uključena u tegljenje i nadgledaće čitavu operaciju, rekao je zvaničnik. Francuska fregata i grčka fregata koje su učestvovale u operaciji već su bile u tom području, rekao je jedan od izvora.

Huti su od novembra oštetili više od 80 brodova u napadima raketa i dronova, potopili dva broda, zaplenili još jedan i ubili najmanje tri člana posade.

 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: