Svet 4

14.09.2024.

14:22

NATO priznao: Pogrešili su?

Odlazeći šef NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom u subotu je rekao da je NATO mogao da učini više da naoruža Ukrajinu kako bi pokušao da spreči rusku invaziju 2022. godine.

Izvor: Jutarnji.hr

NATO priznao: Pogrešili su?
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

"Sada obezbeđujemo vojnu opremu za rat, a onda bismo mogli da obezbedimo vojnu opremu za sprečavanje rata", rekao je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg nemačkom nedeljniku FAS.

Stoltenberg je ukazao na oklevanje NATO-a da obezbedi oružje koje je Kijev tražio pre ruske invazije u punom obimu zbog straha od eskalacije tenzija sa Rusijom. Nakon početka rata, Ukrajina, koja nije članica NATO-a, dobila je sisteme naoružanja od svojih saveznika nakon početnog oklevanja.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, povlači se u oktobru sa pozicije lidera NATO-a, koju je obavljao od 2014.

U junu je objavljeno da će sledeći šef NATO-a biti bivši holandski premijer Mark Rute. Stoltenberg je u intervjuu rekao da će se kraj rata u Ukrajini postići samo pregovorima.

"Da bismo okončali ovaj rat, moraćemo da u nekoj fazi ponovo uspostavimo dijalog sa Rusijom. Ali to mora biti zasnovano na ukrajinskoj snazi", rekao je on.

Stoltenberg nije potvrdio da će nakon izlaska iz NATO-a preuzeti dužnost predsednika Minhenske bezbednosne konferencije od nemačkog diplomate Kristofa Hojzgena.

On je za FAS rekao da ima "mnogo opcija" i da će živeti u Oslu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: