Svet 6

14.09.2024.

12:58

Kijev je napadnut, Zelenski traži pomoć VIDEO

Rusija je danas ponovo napala Kijev, ali i druge ukrajinske gradove, dronovima, zbog čega je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio od saveznika više protivvazdušne odbrane i raketa dugog dometa.

Izvor: Index.hr

Kijev je napadnut, Zelenski traži pomoć VIDEO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 72 od 76 dronova Šahed u 12 regiona u centru, jugu i istoku zemlje, saopštile su vazduhoplovne snage.

"Potrebno nam je više sposobnosti za jačanje vazdušnog štita, više protivvazdušne odbrane i raketa dugog dometa da bismo nastavili da štitimo živote i naše ljude," objavio je Zelenski, koji bi trebalo da otputuje u Sjedinjene Države krajem ovog meseca.

Više o ratu u Ukrajini pratite UŽIVO u našem Blogu.

Nema izveštaja o žrtvama, ali vlasti su saopštile da su oštećene zgrade u nekoliko delova zemlje.

Kijevske gradske vlasti saopštile su rano jutros da su ostaci drona pali na zgradu u gradskom okrugu Obolon severno od centra, ali nakon pada nije izbio požar. Guverner regiona koji okružuje Kijev rekao je da su ostaci drona oštetili nekoliko privatnih kuća i poslovnu zgradu, ali i polomili prozore na višespratnici.

U južnom regionu Odese ruševine su oštetile nekoliko poslovnih zgrada i privatnih kuća i izazvale nekoliko požara.

Vazdušno upozorenje oglašavano je tokom noći tri do pet sati u mnogim regionima širom Ukrajine.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su tokom noći u glavnom gradu dejstvovale jedinice PVO.

Ukrajina raspoređuje mobilne grupe lovaca na bespilotne letelice i koristi elektronsko ratovanje da bi se suprotstavila čestim udarima ruskih dronova.

Tokom gotovo 31-mesečnog rata, Moskva je bombardovala Ukrajinu sa nekoliko hiljada dronova i projektila, ubivši hiljade civila, oštetivši infrastrukturu i energetski sektor i uništivši desetine hiljada stambenih i poslovnih zgrada.

Moskva poriče da je namerno gađala civile i tvrdi da su napadi na velikim udaljenostima usmereni na smanjenje borbene sposobnosti Ukrajine.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: