Svet 0

14.09.2024.

11:22

Tramp ponovo šokira: "Sve ću ih deportovati"

Američki republikanski predsednički kandidat Donald Tramp obećao je da će izvršiti masovne deportacije haićanskih imigranata iz grada Springfilda u Ohaju, iako se većina njih legalno nalazi u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Index.hr

Tramp ponovo šokira: "Sve ću ih deportovati"
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Grad je već danima na društvenim mrežama nakon što su desničarski agitatori uhvatili lažne tvrdnje da su imigranti sa Haićana jeli kućne ljubimce.

"Izvršićemo masovne deportacije u Springfildu u Ohaju", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u svom golf odmaralištu u blizini Los Anđelesa. Većina od 15.000 Haićana u Springfildu je tamo legalno. Trampovo dugogodišnje obećanje da će izvršiti masovne deportacije obično se odnosi na one koji su u zemlji ilegalno.

Tramp nije ponovio tvrdnju koju je izneo tokom predsedničke debate u utorak sa demokratom Kamalom Harisom da imigranti jedu mačke i pse, što je primedba koja je naišla na ruglu. Dve osnovne škole su evakuisane, a srednja škola u Springfildu zatvorena je nakon anonimnih pretnji bombom drugi dan zaredom, navodi Ej-Bi-Ci Njuz.

U Beloj kući, predsednik Džo Bajden pozvao je na prekid napada na haićansku zajednicu.

"To je jednostavno pogrešno. Njemu nije mesto u Americi. Ovo mora da prestane - ono što on radi. To mora da prestane", rekao je Bajden.

U junu je Bajdenova administracija proširila Privremeni zaštićeni status na stotine hiljada Haićana u Sjedinjenim Državama, decenijama star program koji štiti legalne imigrante od deportacije i daje im radne dozvole. Ratovi bandi na Haitiju raselili su više od pola miliona ljudi, a skoro pet miliona se suočava sa nesigurnošću hrane.

Tramp je naveo tenzije u Springfildu kao još jedan primer potrebe za oštrom imigracionom politikom. Priliv Haićana je podstakao ekonomiju, ali i opteretio socijalne usluge.

"Ljut sam zbog ilegalnih imigranata sa Haitija koji su preuzeli Springfield, Ohajo. Vidite taj nered, zar ne?" rekao je Tramp na mitingu u Las Vegasu. "Ljut sam što mlade američke devojke siluju i ubijaju divlji strani kriminalci koji vrlo lako, ali veoma ilegalno, ulaze u našu zemlju", dodao je kasnije u svom govoru.

Lideri haićanskih zajednica širom Sjedinjenih Država rekli su da bi izjave republikanskog kandidata mogle da ugroze živote i dodatno podstaknu tenzije u Springfildu.

"Treba nam pomoć, a ne mržnja", rekao je gradonačelnik Springfilda Rob Ru za Ej-Bi-Si Njuz. Gradski zvaničnici kažu da nisu dobili nikakve verodostojne izveštaje da je neko jeo kućne ljubimce.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: