Svet 0

14.09.2024.

9:30

Razmenjeni ratni zarobljenici: 49 Ukrajinaca se vratilo kući

Ukrajina je vratila 49 ratnih zarobljenika iz Rusije u poslednjoj razmeni zarobljenika između zaraćenih suseda, saopštio je u petak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Izvor: Jutarnji.hr

Razmenjeni ratni zarobljenici: 49 Ukrajinaca se vratilo kući
EPA-EFE/STR

Podeli:

"To su borci Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, policije, granične službe i takođe naši civili", napisao je Zelenski u Telegramu.

Neki iz grupe su zarobljeni tokom odbrane čeličane Azovstal u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine na početku rata 2022. Među oslobođenima su 23 žene, rekao je ukrajinski predsednik.

Koliko je zatvorenika predato Rusiji nije saopšteno. Međutim, Koordinacioni štab za pitanja ratnih zarobljenika je potvrdio razmenu. Ruska strana do sada nije izveštavala o razmeni.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.


Ukrajina se više od dve i po godine brani od ruske invazije. Prema ukrajinskim podacima, Moskva i Kijev su već 56 puta razmenili zatvorenike. Rusija je ukrajinskoj strani predala ukupno 3.569 Ukrajinaca.

U međuvremenu, Zelenski je rekao da je ruska kontraofanziva u njenoj jugozapadnoj Kurskoj oblasti postigla mali napredak. "Hteli su da se brzo probiju tamo... do sada nismo videli ozbiljan uspeh", rekao je Zelenski u Kijevu.

On je dodao da Moskva namerava da rasporedi do 70.000 vojnika u regionu, koji je Ukrajina napala u iznenadnoj ofanzivi prošlog meseca.

"Oko 40.000 ruskih vojnika se već nalazi u tom području. Naša vojska se herojski drži", rekao je Zelenski i istakao da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima operacije.

"Neprijatelj je zaustavljen u oblasti Harkova, a njihovo napredovanje u regionu Donjecka je usporeno", rekao je on, tvrdeći da je Rusija bila prinuđena da skrene trupe sa svojih ofanziva u severnoj i istočnoj Ukrajini da bi branila svoju teritoriju u Kursku.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: