Svet 12

14.09.2024.

23:43

Rat – dan 934: Kreću na Rusiju?; Odjekuju eksplozije; Oslobođeni vojnici

Rat u Ukrajini – 934. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 934: Kreću na Rusiju?; Odjekuju eksplozije; Oslobođeni vojnici
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske snage izvele su napade dronovima na Zaporošku oblast i tom prilikom su dva civila poginula, dok je troje ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Evgenije Balicki.

Završeno

22:30

Žovkva: Kijev će preneti svoj mirovni plan Moskvi

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva izjavio je danas da će plan Kijeva za uspostavljanje mira biti prenet Moskvi preko zemalja koje sa Rusijom imaju odgovarajući dijalog. Prema njegovim rečima, ovaj plan je trenutno u pripremi.

"Ako Ruska Federacija prestane da govori jezikom ultimatuma i bude spremna da razgovara o elementima takvog plana ili celog ovog plana, onda možemo da govorimo o tome da na drugom samitu bude i predstavnik Rusije", dodao je Žovkva, prenosi Strana.ua.

Bivši ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnik rekao je ranije da Kijev nije protiv nemačkog posredovanja u pregovorima sa Rusijom.

"Lično, mislim da bi kancelar Olaf Šolc mogao da bude kreativan i da iskoristi postojeće diplomatske kanale Nemačke da istraži da li pregovori sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom imaju smisla. Savezna Republika Nemačka još uvek ima ambasadu u Moskvi. A najvažnije je da mi, Ukrajinci, verujemo Nemcima", naglasio je Meljnik.

20:56

G7: Najoštrije osuđujemo iransko slanje balističkih projektila Rusiji

Ministri spoljnih poslova grupe G7 najoštrije su danas osudili, kako su naveli, iranski izvoz balističkih raketa Rusiji.

Iran je, kako se tvrdi, obezbedio Rusiji veliki broj moćnih balističkih raketa zemlja-zemlja, čime se produbila vojna saradnja dve zemlje.

"Iran mora momentalno da prekine da snabdeva ruski nelegalni i neopravdani rat protiv Ukrajine i da prekine sa transferom balističkog oružja, dronova i slične tehnologije, koja predstavlja direktnu pretnju ukrajinskom narodu, kao i evropskoj i međunarodnoj bezbednosti", ističe se u saopštenju G7, prenosi Rojters.

Ministri poručuju da zemlje G7 ostaju posvećene u da Iran odgovara za "neprihvatljivu podršku ruskom ilegalnom ratu i daljem podrivanju svetske bezbednosti".

"U skladu sa našim prethodnim saopštenjima po ovom pitanju, već smo pripremili nove i značajne mere", dodaje se u saopštenju.

Italija trenutno predsedava G7, u kojima su još SAD, Japan, Nemačka, Britanija, Francuska i Kanada.

20:38

Nemački SDP poziva na pregovore o okončanju rata u Ukrajini

Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke poziva na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, izjavio je šef poslaničke grupe SDP-a u Bundestagu Rolf Micenič.

"Savezni kancelar Olaf Šolc i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saglasni su da je sada pravi trenutak da se pojačaju napori za mirovne pregovore i da bi Rusija takođe trebalo da bude prisutna na sledećem mirovnom samitu. Definitivno pozdravljam ovo", istakao je Micenič, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

20:34

Odjekuju eksplozije

U Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski mediji. Kako se navodi, u regionu se čuju sirene za vazdušnu opasnost.
 

20:09

"Dijalog sa Rusijom neophodan za okončanje sukoba u Ukrajini"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da je dijalog sa Rusijom neophodan za okončanje sukoba u Ukrajini.

Istovremeno, Stoltenberg tvrdi da bi dijalog trebalo da se zasniva na „moći Ukrajine“, prenose zapadni mediji.
 

19:17

Rusi su napali

Tri osobe poginule su danas u ruskom granatiranju Zaporožja, saopštio je načelnik Zaporoške oblasne vojne uprave (OVA) Ivan Fedorov.

"Rusi su ponovo napali region Zaporožja. Ovaj put su granatirali naselje Guljajpolje. Gađali su teritoriju jednog od poljoprivrednih preduzeća. Tri osobe su poginule", naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Unian.

Prema rečima Fedorova, svi poginuli su zaposleni u pogođenom preduzeću.

18:11

Moskva: Oslobođeni ruski vojnici zarobljeni u Kursku

Ruski vojnici koji su se vratili iz ukrajinskog zatočeništva zahvalili su na oslobađanju i podelili radost povratka kući, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Ranije je Ministarstvo izvestilo da su u pregovorima 103 ruska vojnika zarobljena u regionu Kursk oslobođena iz ukrajinskog zatočeništva.

Navodi se da su Ujedinjeni Arapski Emirati bili posrednik u okviru humanitarne razmene 103 ruska vojnika iz ukrajinskog zarobljeništva.

18:10

Sirski: Nastavljamo da punimo fond za razmenu zarobljenika

Povodom oslobađanja 103 vojnika iz ruskog zarobljeništva, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Oleksandr Sirski, poručio je da Odbrambene snage nastavljaju da popunjavaju fond za razmenu.

"Srećni smo kad su naši vojnici stigli kući. Nastavljamo da popunjavamo fond za razmenu", naveo je Sirski na Telegramu.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: