Svet 0

13.09.2024.

16:39

Nemačka se probudila? "Olafe, dobro došao u klub"

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da se Nemačka konačno probudila uvidevši negativne posledice migracija.

Izvor: Beta

Nemačka se probudila? "Olafe, dobro došao u klub"
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Podeli:

"Zaštita granica je postala negativna reč u poslednje vreme, jer su svi morali da puste migrante da uđu, a onaj ko ih zaustavi je loš momak. Sada se Nemačka probudila: terorizam, kriminal, socijalni i finansijski teret migranata koji ne žele da rade, sve te stvari počinju da bude Nemce", izjavio je Orban u intervjuu mađarskom državnom radiju.

Orban se godinama protivi ulasku migranata u Evropsku uniju, a Nemačka, koja je bila naklonjenija migrantima, nedavno je najavila privremeno pooštravanje kontrole na svim svojim kopnenim granicama kako bi sprečila nelegalnu migraciju.

"Čak se i kancelar probudio", kazao je Orban i poručio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je "dobrodošao u klub", jer se zalaže za zaštitu granica, preneo je Politiko.

Orban je naveo da je ostao samo jedak korak koji zapadnoevropski lideri treba da učine.

"To intelektualno nije posebno težak (korak): Ako kažu da granice moraju da budu zaštićene, onda ne treba da kažnjavaju one koji ih štite", rekao je mađarski premijer.

Evropski sud pravde je u junu kaznio Mađarsku s 200 miliona evra jer krši zakone EU o azilu i ne menja svoju politiku zadržavanja i deportacije migranata na svojim granicama.

"Mađarsku Brisel kažnjava velikim finansijskim kaznama, jer štitimo granice, dok nas druge zemlje pozivaju da zaštitimo granice, pa čak i same zatvaraju granice", kazao je Orban.

Dodao je da je to "nered" i "politički haos" i da su cela Evropska komisija i evropsko zakonodavno telo napravili tu situaciju.

Mađarska, kako je rekao, umesto da bude kažnjena, treba da dobije finansijsku podršku da zaštiti svoje granice.

Šef Orbanovog kabineta Đerđelji Guljaš izjavio je 12. septembra da je Budimpešta spremna da tuži Evropsku komisiju kako bi nadoknadila troškove zaštite spoljne granice Evropske unije, što ju je koštalo oko dve milijarde evra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: