Svet 0

13.09.2024.

13:05

Kuva u Tajvanskom moreuzu: Nemački ratni brodovi rešeni da prođu, Kina preti

Nemačka, uprkos protestima Kine, insistira na prolasku svojih vojnih brodova kroz Tajvanski moreuz, saopštio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Izvor: Index.hr

Kuva u Tajvanskom moreuzu: Nemački ratni brodovi rešeni da prođu, Kina preti
Profimedia

Podeli:

"Radi se o međunarodnim vodama. To je najkraći put i, s obzirom na vremenske prilike, najbezbedniji put i zato ga koristimo", rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus (Socijaldemokratska partija Nemačke SPD) u Berlinu.

Pistorijus je time potvrdio navode da se nemačka fregata Baden Virtemberg i prateći brod za snabdevanje Frankfurt na Majni nalaze na ulazu u Tajvanski moreuz.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je pre toga oštro reagovalo na najavu prolaska nemačkih ratnih brodova kroz moreuz, koji Kina smatra svojim teritorijalnim vodama.

Peking odbacuje provokacije

"Snažno odbacujemo provokacije i pretnje drugih zemalja suverenitetu i bezbednosti Kine pod izgovorom slobodne upotrebe morskih puteva", navodi se u reagovanju Pekinga bez preciziranja na koje se zemlje misli.

Peking smatra Tajvan delom Kine, a samim tim i Tajvanski moreuz svojim teritorijalnim vodama. Istovremeno, Tajvan ovu oblast takođe smatra svojom vodenom teritorijom.

Tajvanski moreuz su u prošlosti već koristili američki ratni brodovi.

Nemačka fregata i brod za snabdevanje vraćaju se iz misije u Južnoj Koreji, gde su učestvovali u obezbeđivanju sprovođenja sankcija UN protiv Severne Koreje. Ovo je prvi put od 2002. godine da su nemački ratni brodovi koristili ovaj plovni put.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: