Svet 1

13.09.2024.

11:41

Uzbuna, uzbuna... Dva ruska aviona kruže iznad Japana; Saveznici SAD hitno digli avione VIDEO

Dva ruska vojna aviona letela su iznad Japana i ušla u zonu protivvazdušne odbrane Južne Koreje, što je dovelo do toga da saveznici SAD podignu borbene avione.

Izvor: newsweek

Uzbuna, uzbuna... Dva ruska aviona kruže iznad Japana; Saveznici SAD hitno digli avione VIDEO
Profimedia

Podeli:

Zajednička kancelarija štaba pri ministarstvu odbrane Japana izvestila je o kretanju dva aviona za pomorsko izviđanje i protivpodmorničko ratovanje Tu-142, takođe poznata kao "ber F", u japanskoj zoni protivvazdušne odbrane, ili ADIZ.

Ruski "tupoljevi" ušli su u tuđi vazdušni prostor i letom "opkoljavali" Japan, preneli su lokalni mediji izjavu vojske te zemlje. Kao odgovor, raspoređeni su japanski i južnokorejski borbeni avioni.

Do ovog upada Rusa dolazi u trenucima kada Rusija izvodi dve vazdušne i pomorske vežbe u svom regionu Dalekog istoka s Kinom. Jedna od vežbi, Severna interakcija 2024, koju predvodi Kina, izvodi se u Japanskom moru, koje se nalazi zapadno od Japana.

Dva ruska vojna aviona letela su iznad Japan i ušla u zonu protivvazdušne odbrane Južne Koreje, što je dovelo do toga saveznik SAD upali i podigne borbene avione.

Drugi vojni manevar je "Okean 2024", gde oblasti za vežbanje uključuju Tihi okean.

Ova strateška vežba se odvija od utorka i predviđeno je da traje nedelju dana.

Japanska vojska je saopštila da je "ber F" preleteo iz Japanskog mora u Istočno kinesko more preko Cušimskog moreuza, plovnog puta koji razdvaja Japan na istoku i Južnu Koreju na zapadu. Avion je zatim nastavio ka jugu i odleteo zapadno od japanskih ostrva Rjuku.

Nakon što je stigao blizu japanskog ostrva Okinave, "ber F" je prošao preko moreuza  Mijako i ušao u Filipinsko more. Kasnije su promenili rute leta i bili na severoistočnom kursu sve dok nisu stigli blizu Hokaida, jednog od četiri glavna japanska ostrva.

"Ber F" se vratio u Japansko more i region Dalekog istoka Rusije, preletevši u blizini i iznad četiri najjužnija Kurilska ostrva i moreuza La Perouse, takođe poznatog kao moreuz Soja, koji razdvaja Hokaido na jugu i rusko ostrvo Sahalin na sever.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: