Svet 1

13.09.2024.

10:06

Evropa se sprema za kataklizmu – stiže Boris; Vojska u pripravnosti

Srednja Evropa priprema se za najgore poplave u zadnjih nekoliko decenija, zbog prolaska ciklona Boris, čiji udar se očekuje za ovaj vikend.

Izvor: Index.hr

Evropa se sprema za kataklizmu – stiže Boris; Vojska u pripravnosti
Shutterstock/wannapong

Podeli:

Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi da padne do 400 litara kiše po metru kvadratnom u naredna četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona.

U Poljskoj su upaljeni meteoalarmi za jug zemlje, pre svega za gradove na Odri kao što su Vroclav i Opole, a u Vroclavu su vlasti osnovale krizni štab.

Kako je rekao češki ministar okoline Petr Hladik, situacija bi "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002, kada su poplave pogodile Moravsku na istoku Češke. Tada je poginulo 50 ljudi i bilo je nekoliko milijardi dolara štete.

Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnijevši 17 ljudskih života i izazvavši još veću štetu nego 1997. Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pijeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat.

Porast vodostaja Dunava

Kako javlja austrijska televizija ORF, vodostaj Dunava mogao bi da naraste do nivoa koji nisu viđene pet do deset godina.

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna da rasporedi do hiljadu vojnika bude li potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci takođe su u pripravnosti.

Očekuje se da bi padavine mogle da budu veće od onih koje su pogodile središnju Evropu 2013, a koje su tada bile smatrane najgorima u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: