Svet 0

13.09.2024.

11:23

Papa Franja u Singapuru; Ovde je kraj turneje

Papa Franja završio je danas posetu Singapuru, čime je okončao višednevnu turneju po Aziji i Okeaniji.

Izvor: Tanjug

Papa Franja u Singapuru; Ovde je kraj turneje
EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

Podeli:

Papa je poleteo iz Singapura prema Rimu, nakon putovanja po jugoistočnoj Aziji i Okeaniji u kojem je pozvao na delovanje u borbi protiv klimatskih promena, zalagao se za međuverski dijalog i ojačao prisutnost Katoličke crkve u regiji u kojoj je ona mala manjina.

Papa je u svom govoru u Singapuru istakao potrebu da ljudi različitih vera učestvuju u konstruktivnom dijalogu umesto da insistiraju na ispravnosti svojih posebnih uverenja.

"Sve religije su put do Boga. Oni su kao različiti jezici, ali Bog je Bog za sve", rekao je on.

To je bio papin poslednji događaj u Aziji pre nego što se ukrcao u avion na 12-časovni let za Rim, preneo je AP.

U Singapuru živi šest miliona ljudi, a prema popisu iz 2020. godine, budisti čine 31 odsto stanovništva, hrišćani 19 odsto, od toga 3,5 odsto su katolici, muslimani 15 odsto.

Prvi latinoamerički papa u istoriji ponudio je izuzetno pozitivnu poruku u jednoj od najbogatijih zemalja sveta, hvaleći ekonomski razvoj Singapura i uputivši samo jedan javni poziv: da se prema svojim radnicima imigrantima odnosi dostojanstveno i pošteno, navodi AP.

U svojim izjavama papa je izbegavao kontroverzna pitanja kao što je smrtna kazne u Singapuru, za koju je Franja rekao da je "nedopustiva" u svim okolnostima.

Papino 11-dnevno putovanje odvelo ga je u Indoneziju, Papuu Novu Gvineju i Istočni Timor pre Singapura.

Papa je prešao 32.814 kilometara vazdušnim saobraćajem, što je najduže putovanje koje je imao jedan papa. Samo su neka putovanja Svetog Jovana Pavla II osamdesetih godina bila duža.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: