Svet 29

13.09.2024.

23:46

Rat – dan 933: Veliki napad Rusije; Uništenje; Ukrajinci se predaju

Rat u Ukrajini – 933. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 933: Veliki napad Rusije; Uništenje; Ukrajinci se predaju
Profimedia

Podeli:

Zbog toga zvanični Kremlj smatra da su zapadne sile direktno uključene u sukob u Ukrajini, što, kako se ističe, menja suštinu rata, zbog čega će Rusija biti prinuđena da donese odluke na osnovu tako stvorenih pretnji.

''To će značiti da su zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje u ratu s Rusijom. A ako bude tako, onda ćemo, imajući u vidu promenjenu prirodu sukoba, doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji koje budu stvorene'', rekao je predsednik Rusije Vladimnir Putin, a prenosi Tas (TASS).

Putin je istakao da zemlje NATO-a ne samo da razgovaraju o mogućnosti da ukrajinska vojska upotrebi rakete drugog dometa, već i o direktnom učešću u ratu.

Završeno

23:43

UN: Nuklearna retorika ne doprinosi okončanju rata

Generalni sekretar UN Stefan Dižarik izjavio je danas da retorika o nuklearnom oružju koje Rusija koristi ne doprinosi okončanju rata.

"Retorika koju čujemo je još jedan pokazatelj da se ne krećemo ka okončanju ovog sukoba onako kako bismo želeli – u okviru međunarodnog prava i Povelje UN", rekao je Dižarik na brifingu za novinare, komentarišući pretnje Zapadu koje je danas na sednici Saveta bezbednosti izneo ambasador Rusije u UN Vasili Nebenzja, prenosi Ukrinform.

Prema njegovom uverenju, Ukrajina će biti jedna od tačaka koje će zauzimati važno mesto u dnevnom redu generalnog sekretara.

"Mislim da upotreba pretećeg jezika samo povećava rizik od pogrešne procene. A kada je u pitanju nuklearno oružje , pogrešna procena je nešto što ne možemo sebi priuštiti", dodao je portparol generalnog sekretara UN.

On je napomenuo da je Gutereš više puta pozivao nuklearne sile da se hitno dogovore da "niko od njih nikada, ni pod kojim okolnostima, ne sme da koristi ovo oružje".

Savet bezbednosti UN sastao se danas na zahtev Rusije da osudi vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajini.

23:37

Rusija čeka objašnjenje SAD o tome kako je hemikalija američke proizvodnje Bi-Z završila u rukama ukrajinskih militanata, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
 

22:42

Novi udarac za Rusiju

SAD su uvele sankcije protiv ruske televizijske kompanije RT i pet njenih podružnica, kao i dvojice ruskih državljana, zbog navodnog širenja propagande i dezinformacija o ratu u Ukrajini, saopštio je danas državni sekretar Entoni Blinken.

''Danas uvodimo sankcije protiv tri subjekta i dva pojedinca zbog ruskih tajnih operacija za globalni uticaj“, rekao je on u saopštenju Stejt departmenta.

Kako je saopštio Blinken, Vašington je dobio nove informacije prema kojima RT navodno ima sposobnosti i učestvovao je u tajnim operacijama za mešanje u poslove drugih zemalja, kao i u vojnim nabavkama.

Blinken nije precizirao imena kompanija i lica koja su pod sankcijama, ali je naveo da su restrikcije delom uvedene zbog navodnog mešanja Rusije u izbore u drugim državama, posebno u Moldaviji i Jermeniji.

Kako se navodi u dokumentu Ministarstva finansija SAD, sankcionisana je agencija "Russia Today" i njen generalni direktor, kao i TV voditelj Dmitrij Kiseljev.

Pored toga, sankcije su uvedene protiv ANO Evroazija i njenog šefa Neli Parutenko, kao i protiv ANO TV-Novosti.

20:49

Sikorski: Poljska razmatra transfer aviona MiG-29 Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da Varšava razmatra prebacivanje sledećih serija vojne pomoći Ukrajini, uključujući, verovatno, njene lovce MiG-29.

"Razmišljamo o transferu još jednog paketa opreme, verovatno aviona MIG-29. Danas su oni potrebni za zaštitu poljskog neba, ali možda će nam saveznici pomoći u misiji 'Air Policing' nad Poljskom, što bi nam omogućilo da preduzmemo ovaj korak", rekao je Sikorski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Sibihom, prenosi Ukrinform.

20:06

Ukrajinci napali

Ukrajinske snage izvele su napade dronovima na Zaporošku oblast i tom prilikom su dva civila poginula, dok je troje ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Evgenije Balicki.

19:19

Finska i Švedska dozvoljavaju Kijevu da gađa Rusiju njihovim oružjem

Za oružje koje se Ukrajini isporučuje iz Švedske i Finske ne postoje ograničenja kada je reč o teritoriji na kojoj će se koristiti, saopštila je finska televizija MTV, pozivajući se na izjave ministara spoljnih poslova te dve zemlje.

Kako je precizirano, jedino ograničenje je da se oružje koristi u okviru međunarodnog prava.
 

17:01

Zelenski: Ukrajini treba dalekometna sposobnost, sastaću se ovog meseca sa Bajdenom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je tokom pregovora sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem detaljno razgovarao o potrebi da se Ukrajini dozvoli da koristi zapadno oružje dugog dometa na vojnim objektima na teritoriji Rusije.

On je to rekao u obraćanju učesnicima 20-godišnjeg sastanka Jaltinske evropske strategije.

"Svako ko jednostavno na mapi vidi odakle Rusija udara, gde priprema snage i čuva rezerve, gde locira vojne objekte i koju logistiku koristi – svako ko vidi sve ovo očigledno razume čemu služi upotreba dalekometnog oružja. O tome sam detaljno razgovarao sa Entonijem Blinkenom i Dejvidom Lamijem, američkim državnim sekretarom i britanskim ministrom spoljnih poslova, koji su nedavno boravili u Kijevu", rekao je Zelenski, preneo je Ukrinform.

16:32

Predaja ukrajinskih vojnika

Na liniji razgraničenja predalo se 49 ukrajinskih vojnika. 

16:10

Smrtonosni dani za Ukrajince

Ukrajinska vojska je tokom protekle nedelje izgubila gotovo 16.960 vojnika. 

14:44

Zelenski: Vraćeno 49 zarobljenika iz ruskog zatočeništva

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio da je iz ruskog zarobljeništva vraćeno 49 ukrajinskih muškaraca i žena, a da su među njima su i branioci "Azovstalja".

"Reč je o vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, Nacionalne policije, Državne granične službe, kao i našim civilima", objavio je na Telegramu je Zelenski.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: