Svet 5

13.09.2024.

7:23

Kina: Velike zemlje da čuvaju, a ne da maltretiraju manje i slabije

Kineski ministar odbrane rekao je danas da će Kina poboljšati vojne veze sa svojim susedima, rekavši da velike zemlje moraju da preuzmu vođstvo u održavanju globalne bezbednosti.

Izvor: Index.hr

Kina: Velike zemlje da čuvaju, a ne da maltretiraju manje i slabije
EPA/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Dong Jun je dao svoje komentare u uvodnom govoru na Forumu Sjangšan u Pekingu - najvećem godišnjem događaju vojne diplomatije u Kini.

"Velike zemlje moraju preuzeti vođstvo u očuvanju globalne bezbednosti, napustiti način razmišljanja nulte tolerancije i uzdržati se od maltretiranja malih i slabih", rekao je Dong.

"U multipolarnom svetu niko ne može sebi da priušti da bude autsajder ili posmatrač. Zemlje, bilo velike ili male, razvijene ili u razvoju, treba da imaju jednako pravo da učestvuju u međunarodnim poslovima i izražavaju svoje potrebe, i da podržavaju svoja legitimna prava i interesi", rekao je Dong.

Dong je odgovoran za kinesku vojnu diplomatiju

Dongove izjave dolaze u trenutku kada komunikacija između američkih i kineskih oružanih snaga popušta uprkos rastućim tenzijama oko Južnog kineskog mora, Tajvana i zabrinutosti Vašingtona zbog bliskih veza Pekinga sa Rusijom.

Dong je dao svoje komentare predstavnicima 90 zemalja i međunarodnih organizacija na trodnevnom forumu koji se završava u subotu.

On je rekao da će Kina ojačati vojne veze sa zemljama u regionu i "produbiti i proširiti vojne odnose sa zemljama u razvoju širom sveta".

SAD predstavlja Majkl Čejs, zamenik pomoćnika ministra odbrane za Kinu, Tajvan i Mongoliju.

Kina želi da se promoviše kao odgovoran igrač u globalnim sukobima, uprkos tome što je upletena u dugotrajne teritorijalne sporove u istočnoj Aziji.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Promovisanje mira za zajedničku budućnost".

Dong je odgovoran za kinesku vojnu diplomatiju, ali nije deo Centralne vojne komisije, najvišeg komandnog tela Kine.

Pročitajte još:

Da li je upravo stvoren savez koji može stati na put NATO?

Najviši američki i kineski vojni zvaničnici održali prvi razgovor putem video-poziva

Kineska i ruska vojska udruženim snagama: NATO kipti od besa i optužuje

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: