Svet 24

13.09.2024.

7:15

Ruska kontraofanziva munjevita, Ukrajinci na kolenima; Putin naredio: Mora biti očišćeno do 1. oktobra

Ruske snage krenule su u kontranapad u Kurskoj oblasti, u koju su Ukrajinci upali početkom avgusta, nakon što je predsednik Vladimir Putin izdao naređenje da se teritorija povrati.

Izvor: Blic.rs

Ruska kontraofanziva munjevita, Ukrajinci na kolenima; Putin naredio: Mora biti očišćeno do 1. oktobra
Profimedia

Podeli:

U iznenadnom potezu 6. avgusta, jake ukrajinske snage – koje su do kraja brojale oko desetak bataljona svaki sa do 400 vojnika – probile su odbranu duž granice kod ruske Kurske oblasti. U napetih par nedelja pre nego što se front stabilizovao, Ukrajinci su potukli loše obučene ruske regrute i zauzeli preko 1.300 kvadratnih metara Kurske oblasti i 100 naselja.

"Ovo je stavilo Putina pod pritisak", rekao je britanski ministar odbrane Džon Hili.

Kako piše “Forbs”, posramljeni Putin naredio je Kremlju da ponovo zauzme Kursk do 1. oktobra, a u sredu su ruske trupe poslušno krenule u kontranapad duž zapadne ivice ukrajinskog isturenog položaja. Ukoliko ova misija ne bude ispunjena do 1. oktobra, Rusija će sve svoje snage usmeriti u Kursk, što može da dovede do pokolja.

"Zvanično počela ruska kontraofanziva"

Ruska kontraofanziva za izbacivanje Ukrajinaca iz Kurske oblasti zvanično je počela - naveo je u postu na "X" finski analitičar Joni Askola.

Rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da su njihove snage započele kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti, nakon što su informaciju inicijalno objavili ratni blogeri. Proukrajinski blogeri su takođe izvestili o teškim borbama u delu okupirane ruske oblasti. Isto je potvrdio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Generalštab Ukrajine nije komentarisao operacije u Kursku, navodeći samo da Rusija održava “vojno prisustvo” na granici sa Sumskom oblasti koja se graniči sa Kurskom, izvodeći vazdušne udare i granatirajući pogranična naselja.

Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu nad više sela

Ruske snage su navodno preuzele kontrolu nad nekoliko sela, potiskujući ukrajinsku vojsku istočno od Male Loknje. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je porazilo ukrajinske jedinice u brojnim selima.

Rusi su gađali Snagost, selo južno od reke Sejm, 12 kilometara severno od granice. Glavni udar je uključivao najmanje osam tenkova i drugih oklopnih vozila iz ruskog 51. vazdušno-desantnog puka. Nakon više sati kontranapada, borbe i dalje traju i kontrola nad selom je i dalje pod znakom pitanja, navodi “Forbs”, dodajući da nije jasno kako su tačno Rusi došli do Snagosta. Postoje dve rute do sela sa teritorije pod ruskom kontrolom – sa severozapada preko reke Sejm ili preko suve zemlje iz obližnjeg grada Koreneva. Ovo poslednje, po oceni lista, deluje verovatnije, jer je ukrajinska vojska uništila sve trajne mostove preko Sejme u Kursku i takođe uništila sve ili većinu pontonskih mostova koje su Rusi postavili u toj oblasti.

-Situacija na levom boku naše grupe u Kursku se pogoršala - navodi ukrajinska analitička grupa “DipStejt”, dodajući da su ruske snage započele “aktivne jurišne operacije”.

Istovremeno, odvojene ruske snage otišle su ka selu Ulanok na desnom boku Ukrajinaca u Kursku. General-major Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat raspoređenih u Kursku, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da je situacija “dobra”, dodajući da su ruske trupe prešle u ofanzivu duž desnog boka u Kursku.

"Ruske snage napredovale 150 kilometara"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nagovestio je vojne planove u Kursku tokom brifinga, ali nije izneo nikakve detalje. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je Ukrajina izgubila više od 12.000 vojnika u Kursku, kao i skoro 100 tenkova. Moskva je saopštila da je odbila ukrajinske napade na nekoliko naselja u Kursku, uključujući Apanasovku, koja se nalazi u susedstvu Snagosta i Bjahova.

Ovo je delikatna situacija za Ukrajince u delikatno vreme, ističe “Forbs”.

Velika kocka Kijeva

Generalštab u Kijevu je preduzeo veliki rizik kad je naredio napad na Kursk. U istočnoj ukrajinskoj Donjeckoj oblasti moćna ruska 2. kombinovana armija maršira ka Pokrovsku, ključnom ukrajinskom uporištu na raskrsnici dva puta za snabdevanje. Grad takođe pruža vitalni pristup drugim žarišnim tačkama kao što su Časiv Jar i Toreck. Stanovnici okolnih područja ga sa razlogom zovu “putem života”. Grad je takođe ključno središte ukrajinske vojske zahvaljujući lakom pristupu Kostjantinivki, drugom vojnom žarištu.

Promenljiva linija fronta

Prema ukrajinskom Centru za odbrambene strategije (CDS), Rusi su ponovo zauzeli Ulanok na desnoj strani ukrajinskog isturenog položaja. Ali, ukrajinske trupe jugozapadno od Snagosta, na levoj strani isturenog položaja, istovremeno napadaju iako je samo selo u riziku da ponovo padne pod rusku kontrolu.

A sve to dok Rusi nastavljaju da uništavaju ukrajinsku odbranu oko Pokrovska.

"Situacija na južnom delu smera Pokrovsk ostaje ektremno teška. Neprijatelj je uspostavio brojačnu prednost u ovoj oblasti", navodi CDS.

Istaknuti proukrajinski vojni bloger Serhij Sternenko potvrdio je da je Rusija pokrenula veliki kontranapad i da je situacija opasna po Ukrajinu, preneo je "ABC njuz".

"Situacija može da se razvije u loše kontrolisanu krizu - naveo je on na "Telegramu", dodajući da ukrajinskim snagama manjka adekvatne koordinacije u oblasti da su neorganizovane.

"Dve stvari su jasne. Ukrajinci treba da ojačaju svoju liniju fronta na istoku i nastojaće da zadrže teritoriju u Kursku", rekao je Hili.

Ali, ostaje nejasno da li Ukrajinci mogu da ostvare oba cilja sa snagama koje imaju.

Pročitajte još:

Pretnja Rusiji: Sprema se veliko hapšenje?

Američko "njet" za Ukrajinu; Rusija bezbedna?

Veliko upozorenje Putina: To će značiti rat!

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: