Svet 5

12.09.2024.

21:31

Američko "njet" za Ukrajinu; Rusija bezbedna?

SAD neće dozvoliti Ukrajini da upotrebi balističke rakete dugog dometa ATACMS, koje Ukrajina koristi u pograničnim područjima s Rusijom, kako bi se sprečila dalja eskalacija sukoba, preneo je Tajms.

Izvor: Tanjug

Američko "njet" za Ukrajinu; Rusija bezbedna?
Profimedia

Podeli:

SAD će, prema pisanju Tajmsa, možda dozvoliti Ukrajini da koristi britanske i francuske rakete dugog dometa da gađa ciljeve unutar Rusije, a London i Pariz su s tim saglasni.

To se konkretno odnosi na francuski ekvivalent ATACMS raketa, Skalp, kao i na rakete ''Storm Shadow'' britansko-francuske proizvodnje.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će direktno učešće zemalja Zapada u sukobu u Ukrajini promeniti njegovu suštinu i dodao da će Rusija biti prinuđena da donese odluke na osnovu tako stvorenih pretnji.

''To će značiti da su zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje u ratu s Rusijom. A ako bude tako, onda ćemo, imajući u vidu promenjenu prirodu sukoba, doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji koje budu stvorene'', rekao je Putin, a prenosi TASS.

Putin je istakao da zemlje NATO-a ne samo da razgovaraju o mogućnosti da ukrajinska vojska upotrebi rakete drugog dometa, već i o direktnom učešću u ratu.

''Samo vojno osoblje NATO-a može da kontroliše letove ovih raketnih sistema. To je moguće samo pomoću obaveštajnih podataka sa satelita, koje Ukrajina nema. Poenta je da se donese odluka o tome da li zemlje NATO treba direktno budu uključenieu sukob ili ne'', istakao je Putin.

On je naveo da Zapad već učestvuje u napadima na rusku teritoriju i to pomoću bespilotnih letelica i drugih sredstava koje koristi Ukrajina.

''Ali, kad je reč o upotrebi visokopreciznog dalekometnog oružja zapadne proizvodnje, to je sasvim druga priča'', rekao je ruski predsednik.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: