Svet 0

12.09.2024.

19:58

"Svet mora da zahteva da Hamas odmah oslobodi naše taoce"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da bi trebalo izvršiti veći pritisak na Hamas da prihvati novi predlog sporazuma o Gazi, nakon što je Hamas saopštio da je samo spreman da prihvati sporazum o prekidu vatre bez novih uslova.

Izvor: Tanjug

"Svet mora da zahteva da Hamas odmah oslobodi naše taoce"
Profimedia

Podeli:

Glavni američki pregovarač, šef CIA Vilijam Berns, rekao je u subotu da će detaljniji predlog o prekidu vatre biti iznet u roku od nekoliko dana, preneo je Rojters.

Hamasov pregovarački tim sastao se juče sa katarskim i egipatskim posrednicima u Dohi i ponovio spremnost da sprovedu "trenutni" prekid vatre u Gazi na osnovu prethodnog predloga SAD bez novih uslova bilo koje strane, navela je a grupa u saopštenju.

"Hamas pokušava da sakrije činjenicu da se i dalje protivi sporazumu o oslobađanju talaca i ometa ga", naveo je Netanjahu u saopštenju.

On je rekao da je Izrael prihvatio najnoviji predlog, dok ga je Hamas odbio i čak hladnokrvno ubio šest izraelskih talaca.

"Svet mora da zahteva da Hamas odmah oslobodi naše taoce", istakao je Netanjahu.

Strane do sada nisu uspele da postignu dogovor o okončanju 11-mesečnog sukoba, međusobno se optužijući za uvođenje novih zahteva zbog kojih sporazum nije postignut, navela je agencija.

Pitanja koja nisu rešena uključuju kontrolu Filadelfijskog koridora, uskog dela zemlje na granici Gaze sa Egiptom, kao i oslobađanje pojedinih palestinskih zatvorenika koji su osuđeni zbog ubistava.

Predlog koji je u maju izneo predsednik SAD Džozef Bajden predviđao je prekid vatre u tri faze koji bi uključivao oslobađanje izraelskih i stranih talaca.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: