Svet 0

12.09.2024.

17:40

Stigao odgovor Irana

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor britanskog, francuskog, nemačkog i holandskog ambasadora, nakon optužbi da je Iran izvršio transfer balističkih raketa Rusiji, javlja iranska agencija Mizan.

Izvor: Tanjug

Stigao odgovor Irana
Profimedia

Podeli:

Vlade Francuske, Nemačke i Britanije oštro su osudile iranski transfer balističkih raketa Rusiji i saopštile da će uvesti sankcije Iran eru zbog toga, saopštilo je u utorak nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Ovaj čin je eskalacija i od strane Irana i od strane Rusije i predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti, navedeno je u zajedničkom saopštenju tri zemlje koje je objavilo nemačko Ministarstvo.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je, takođe u utorak, da je Rusija dobila balističke rakete od Irana i da će ih verovatno upotrebiti u Ukrajini za nekoliko nedelja. Pored toga, tokom posete Britaniji, Blinken je kazao da će SAD uvesti i nove sankcije, uključujući i sankcije avio-kompaniji Iran Er.

Kremlj je nakon Blinkenove izjave saopštio da su te tvrdnje neosnovane. Iran je naveo da su izjave o transferu raketa Rusiji "lažne i obmanjujuće" i osudio nove sankcije, koje uključuju i otkazivanje bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju od strane tri evropske države. Britansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče na razgovor iranskog ambasadora u Londonu.

I Holandsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor iranskog ambasadora u Holandiji, koja je pozvala na uvođenje "novih, oštrih sankcija EU" Teheranu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: