Svet 12

12.09.2024.

16:02

Rusi napali: Pogođen civilni brod

Ruska raketa pogodila je civilni brod koji je prevozio žito iz Ukrajine koji je već napustio ukrajinske vode u Crnom moru, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Izvor: Tanjug

Rusi napali: Pogođen civilni brod
Shutterstock/fotorobs

Podeli:

Zelenski je rekao da je brod bio na putu za Egipat, preneo je Rojters.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha kazao je da je ruski napad na brod koji prevozi žito u Crnom moru "drzak napad" na slobodu plovidbe i globalnu bezbednost hrane.

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je britanskoj agenciji da se brod koji je pogodila ruska raketa nalazio u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije u vreme napada.

Pletenčuk je dodao da je Rusija za napad koristila bombardere Tu-22.

S druge strane, portparolka rumunske pomorske uprave Irina Puskasu izjavila je da brod koji je prevozio žito, za koji Ukrajina navodi da je pogođen ruskom raketom u noćnom napadu, nije bio u rumunskim teritorijalnim vodama.

"Sve što mogu da vam kažem o tom brodu u ovom trenutku je da nije bio u našim teritorijalnim vodama", rekla je Irina Puskasu za Rojters.

Ona je navela da od Rumunije nije tražena pomoć ni na koji način.

Ukrajina izvozi oko četiri miliona tona žitarica mesečno preko svog crnomorskog koridora, koji je uspostavljen u avgustu 2023. nakon što se Rusija povukla iz Crnomorske inicijative za žito uspostavljene uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske.

Ukrajinski koridor obuhvata zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunije i Bugarske. 

Ukrajina je jedan od vodećih svetskih proizvođača i izvoznika žitarica.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: