Svet 0

12.09.2024.

14:47

Da li slovački populista koči novu Evropsku komisiju?!

Nacionalna politika Slovenije, mogla bi dodatno da odloži start nove Evropske komisije, a iza svega stoji bivši premijer, a sada lider opozicije Janez Janša, populista koji voli (kandidata na predsedničkim izborima u SAD) Trampa.

Izvor: Beta

Da li slovački populista koči novu Evropsku komisiju?!
Shutterstock/artjazz

Podeli:

Vlada u Ljubljani je jedina u EU koja još treba formalno da nominuje svog kandidata za evrokomesara nakon što je kandidata muškarca Tomaža Vesela zamenila ženom - Martom Kos.

Nominaciju diplomatkinje Marte Kos treba da potpiše nadležni parlamentarni odbor kome predsedava Janšin saveznik i čija stranka, kako sada stoje stvari, odbija da sazove sastanak odbora, prenosi Politiko.

Odlaganje bi moglo da potraje do dve nedelje i Ljubljana je, kao i cela EU, u režimu čekanja.

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen već je odložila plan predstavljanja nove Komisije za nedelju dana dok nominacija slovenačkog kandidata ne prođe nacionalni parlament.

Janši se međutim ne sviđa nominacija Marte Kos. Njegov saveznik i predsedavajući odboru slovanačkog parlamenta za poslove EU traži da vidi pismo koje je Fon der Lajen navodno poslala premijer Robertu Golobu i u kome odbacuje Vesela jer želi više žena u svom timu.

Opozicija, piše briselski portal, zapravo želi da natera vladu da glasno kaže da Vesel nije želeo da se povuče već da ga je na to naterao Golob pod pristikom Fon der Lajen.

"Mislim da je naše pravo da znamo šta je predsednica Komisije tražila od vlade i zašto je vlada odlučila da zameni kandidata. To je osnovno pravilo transparetnosti", rekao je opozicioni evroposlanik iz partije Nova Slovenija Matej Tonin.

Politiko piše da je ironija to što je Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) članica EPP, političke porodice Ursule fon der Lajen. Međutim, "tu više nema ljubavi" i Janšini evropolanici su ranije ove godine glasali protiv toga da Fon der Lajen bude "špicenkandidat" EPP.

"Moramo da uzmemo u obzir da je (Janša) sada figura na evropskom polju i da (u tome) uživa. On razmišlja  na isti način kao (mađarski premijer Viktor) Orban", rekao je evroposlanik iz redova slovenačkih socijaldemokrata Matjaž Nemec.

"On može prilično da oteža život Ursuli fon der Lajne", dodao je Nemec.

Premijer Golob optužio je Janšu da igra političku igru "samo zbog odlaganja". Golob je rekao da je razgovarao sa šeficom Komisije i uverio je da "procedure u Evropi neće trpeti zbog toga". Dodao je i da zbog ove smicalice nije ugrožena reputacija Slovenije.

Breznik, predsedavajući odboru ključnom za nominaciju Marte Kos, rekao je za Politiko da imaju dokaze da je Golob vršio pritisak na Vesela da se povuče i da "laže u javnosti da je sam podneo ostavku". Istakao je da je spreman da zakaže sastanak odbora za petak (13. septembar) ako vidi pismo Ursule fon der Lajen Golobu.

Politiko piše i da niko nije očekivao "dramu" sa promenom slovenačkog kandidata za komesara, osim Fon der Lajen koja je sigurno znala da se tim potezom stvara "plodno tlo" za nacionalno politikanstvo.

Briselski portal dalje navodi da bi to mogla da bude lekcija za evroposlanike koji razmatraju da ne odobre mađarskog kandidata za evrokomesara Olivera Varheija. Kako se navodi, evroposlanici treba da razmisle da li zaista žele da pruže priliku Orbanu da odloži i poremeti start nove Evropske komisije.

Spekuliše se inače da bi Slovenija mogla da dobije portfelj proširenja u novoj Komisiji da bi, kao bivša jugoslovenska republika, mogla da širi uticaj EU na Zapadnom Balkanu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: