Svet 1

12.09.2024.

9:12

"Ja sam odgovoran za rat"; A onda je usledila šok odluka

Ruski državljanin Igor Strelkov, inače bivši komandant promoskovskih separatista na istoku Ukrajine, preuzeo je ličnu odgovornost za pokretanje sukoba u kojem je od aprila ubijeno 4.300 ljudi.

Izvor: Moscow Times

"Ja sam odgovoran za rat"; A onda je usledila šok odluka
Profimedia/Pablo Miranzo/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

"Ja sam bio taj koji je povukao okidač ovog rata", rekao je Strelkov u intervjuu objavljenom u četvrtak za ruski list "Zavtra", koji zastupa imperijalističke stavove.

"Da naša jedinica nije prešla granicu, sve bi propalo - kao u Harkovu, kao u Odesi", rekao je Strelkov, čije parvo prezime je Girkin.

"Bilo bi nekoliko desetina ubijenih, spaljenih, zatočenih. I to bi bio kraj. Ali zamajac rata, koji traje do danas, zavrtela je naša jedinica. Pomešali smo sve karte na stolu", rekao je on.

Nakon ruske aneksije Krima ovog proleća, sukobi između proukrajinskih i promoskovskih aktivista izbili su u gradovima Harkovu i Odesi, a više od 40 ljudi je poginulo u požaru u Odesi početkom maja, podseća Moskou tajms, koji je preneo delove intervjua Strelkova.

Od tada, dva grada su uglavnom ostala mirna, a većina borbi između pobunjenika i vladinih snaga bila je ograničena na istočne oblasti Luganska i Donjecka.

Intervju Strelkova objavljen je istog dana kada su Ujedinjene nacije objavile izveštaj u kome se ističe umešanost ruskih boraca u sukob na istoku Ukrajine, koji je od sredine aprila doveo do smrti više od 4.300 ljudi.

"Nastavak prisustva velike količine sofisticiranog naoružanja, kao i stranih boraca među kojima su i vojnici iz Ruske Federacije, direktno utiče na situaciju ljudskih prava na istoku Ukrajine", navodi se u izveštaju.

Strelkov je takođe rekao Zavtri da su na početku sukoba 2014. ukrajinski separatisti i vladine snage oklevali da počnu borbu i da je glavna opozicija pobunjenicima dolazila od ukrajinskih ultranacionalističkih militanata kao što je Desni sektor.

"U početku niko nije želeo da se tuče", rekao je on. "Prve dve nedelje su protekle pod pokroviteljstvom strana koje su pokušavale da ubede jedna drugu", rekao je Strelkov i dodao da se Kijev ohrabrio nakon što je video da se Rusija uzdržava od otvorenog mešanja u istočnoj Ukrajini, kao što je to učinila na Krimu, ili od slanja velikih snaga.

On je dodao da je nedostatak velike podrške Rusije veliko razočarenje za separatiste, kojima je nedostajalo ljudstvo i oružje za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga.

"U početku sam pretpostavio da će se ponoviti scenario Krima: Rusija će ući", rekao je on Zavtri. "To je bio najbolji scenario. I stanovništvo je to htelo. Niko nije nameravao da se bori za Luganjsku i Donjecku republiku. U početku su svi bili za Rusiju", kazao je on.

Rusko učešće

Strelkov je takođe dao prikaz stepena umešanosti Rusije u sukob na istoku Ukrajine.

Početkom ovog leta, 90 odsto pobunjeničkih snaga činilo je lokalno stanovništvo, rekao je Strelkov. Međutim, početkom avgusta počeli su da stižu ruski vojnici koji su navodno na "odmoru" iz vojske, rekao je on.

Prema Strelkovu, napad na crnomorski grad Mariupolj u septembru, koji je izazvao zabrinutost Ukrajine i Zapada da je Rusija ušla u sukob velikih razmera, izveli su uglavnom ruski vojni "na odmoru".

Pobunjeničke snage koje su napredovale u Mariupolju u to vreme naišle su na mali otpor vladinih trupa i "mogle zauzeti sve bez borbe, ali je postojala naredba da se ne zauzima", rekao je on.

Dok je Moskva više puta negirala da je snabdevala pobunjenike oružjem i ljudstvom, Strelkov je rekao da je pomoć koja je ponuđena pobunjenicima i dalje značajna: "Ne mogu da kažem da ih u potpunosti obezbeđujemo. Ali mi im zaista pomažemo", rekao je on, napominjući da je polovina pobunjeničke vojske bio je opremljen zimskom odećom poslatom iz Rusije.

Šok odluka

Nakon što su Donjeck i Lugansk u maju održali "referendume" o njihovoj nezavisnosti I pripajanju Rusiji, separatistički lideri apelovali su na Moskvu da prihvati te teritorije kao ruske regione, ali je Moskva odgovorila nejasnim izjavama pozivajući na "dijalog" između pobunjenika i Kijeva.

Separatističke grupe nisu razmišljale o izgradnji funkcionalnih država i polagale su nade da će ih Rusija apsorbovati, rekao je Strelkov, obrazlažući da je Moskvi potrebna kopnena veza sa Krimom, koji je anektirala u martu.

"A onda, kada sam shvatio da nas Rusija neće primiti povezao sam se sa otporom,  za nas je ta odluka bila šok", rekao je Strelkov.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: