Svet 38

12.09.2024.

23:57

Rat – dan 932: Totalni rat?; Rusi krenuli u napad; Pokolj Ukrajinaca

Rat u Ukrajini – 932. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 932: Totalni rat?; Rusi krenuli u napad; Pokolj Ukrajinaca
Shutterstock/zef art

Podeli:

Gađani su objekti energetske i civilne infrastrukture, a ranjeno je najmanje 13 osoba.

Istovremeno, američka i britanska administracija spremne su da Ukrajini obezbede novu višemilionsku tranšu pomoći, a definitivnu prekretnicu u ratu bi mogla da ima odluka da se Ukrajini da zeleno svetlo da raketama dugog dometa gađa ciljeve duboko unutar Rusije.

Velika Britanija navodno je već donela takvu odluku, dok je američki predsednik Džo Bajden sve više protisnut da učini isto. 

Završeno

22:20

Masakr: Ukrajina izgubila više od 12.500 vojnika

Od početka borbi u Kurskoj oblasti Ukrajina je izgubila više od 12.500 vojnika, navodi se u saopštenju Ministarstva.

21:58

Napad je izveden

Ruske snage izvele su napad na bazu militanata u Harkovu, verovatno na jedinicu Azov, rekao je Sputnjiku koordinator priruskog pokreta otpor u Nikolajevu, pozivajući se na svoje kolege.

"Harkov, doleteo je FAB na bazu nacista“, istakao je on.

Po njegovim rečima, nastavlja se granatiranje položaja ukrajinskih snaga.
 

20:04

Umerov: Ukrajinski piloti su počeli obuku na F-16 u Rumuniji


Ukrajinski piloti počeli su obuku na F-16 u Rumuniji, izjavio je danas ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

Kako je preneo Unian, Umerov je imao plodan telefonski razgovor sa rumunskim ministrom odbrane Angelom Tilvarom. 

Ključna tema razgovora bila je jačanje zaštite ukrajinskog neba od ruskih raketa i dronova.

Prema rečima ukrajinskog ministra odbrane, Ukrajina će uskoro od rumunskih partnera dobiti novi PVO sistem Patriot.

"Biće i više F-16 na ukrajinskom nebu: grupa naših pilota je već na obuci u Rumuniji, zahvalio sam se svom rumunskom kolegi, narodu i vladi njegove zemlje na podršci i jačanju naše protivvazdušne odbrane... planiram posetu Rumuniji", dodao je on.
 

16:50

Ruski avioni Su-25 u akciji

Ruski avioni Su-25 izveli su napad na ljudstvo i tehniku ukrajinskih snaga u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

16:47

Nova pomoć Ukrajini

Litvanija proučava mogućnost kupovine sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa za Ukrajinu i zalaže se za ukidanje ograničenja ukrajinskim snagama za izvođenje udara dugog dometa na rusku teritoriju, rekao je litvanski predsednik Gitanas Nauseda.
 

15:27

Zelenski: Ruske trupe započele kontraofanzivu u ruskoj zapadnoj Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske trupe započele kontraofanzivu u Kurskoj oblasti u Rusiji, gde je Kijev prošlog meseca izveo veliki upad.

On je rekao da je Ukrajina predvidela kontraofanzivu, javljaju ukrajinski mediji.

"Rusi su krenuli u kontraofanzivne akcije. Sve ide po našem ukrajinskom planu", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom, preneo je Ukrinform.
 

14:49

Ukrajinska policija: Više od 200 slučajeva paljenja vojnih vozila iza kojih stoji FSB

U Ukrajini je registrovano više od dve stotine slučajeva paljenja automobila koji pripadaju Oružanim snagama, saopštio je direkor Nacionalne policije Ivan Vihovski tokom međunarodne konferencije "Ujedinjeni za pravdu. Odgovornost za napade na civilne objekte".

"Ovo je konkretno akcija ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). Oni regrutuju našu omladinu i, nažalost, imamo više od 200 slučajeva paljenja vojnih vozila. Od toga su više od 50 počinila sama deca, ne shvatajući posledice i odgovornost", rekao je on, prenosi Strana.ua.

13:06

Umerov na poligonu Bundesvera

Ministar odbrane Rustem Umerov je zajedno sa delegacijom posetio Severni centar za obuku Komande za specijalnu obuku na vojnom poligonu na severu Nemačke, gde se obučavaju ukrajinski borci, saopštio je Bundesver.

Do kraja godine, Severni centar će obučavati ukupno 20.000 ukrajinskih vojnika, za šta je uključeno nekoliko stotina nemačkih vojnika.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: